Antena 3 CNN Externe Serviciul de securitate al Rusiei, considerat cel mai puternic succesor al temutului KGB (VIDEO)

Serviciul de securitate al Rusiei, considerat cel mai puternic succesor al temutului KGB (VIDEO)

1 minut de citit Publicat la 11:50 17 Aug 2010 Modificat la 11:50 17 Aug 2010
Serviciul de securitate al Rusiei, considerat cel mai puternic succesor al temutului KGB (VIDEO)

Serviciul de securitate al Rusiei, FSB, care afirmă că l-a demascat pe diplomatul român, este considerat cel mai puternic succesor al temutului KGB, de pe vremea puterii sovietice. Influenţa serviciului FSB se datorează, nu în ultimul rând, fostului său director - nimeni altul decât Vladimir Putin.

După prăbuşirea Uniunii Sovietice, serviciul de securitate KGB a fost desfiinţat iar funcţiunile sale au fost preluate de mai multe agenţii. Contraspionajul intern a fost încredinţat unei instituţii cu 75.000 de angajaţi care a primit, în 1995, numele de Serviciu Federal de Securitate, sau, pe scurt, FSB. Serviciul mai este însărcinat şi cu combaterea terorismului şi a traficului de droguri, paza frontierelor şi securitatea internă. În mod semnificativ, FSB îşi are sediul în aceeaşi clădire, construită pe vremea lui Stalin, care a găzduit şi conducerea KGB.

În 1998, preşedintele Boris Elţîn l-a numit la conducerea serviciului pe Vladimir Putin, un veteran al KGB practic necunoscut. În ceva mai mult de un an, Putin a devenit prim-ministru iar în 2000 i-a urmat lui Elţîn la preşedinţie. Ca şef al statului, el a sporit cu 40 la sută fondurile alocate FSB şi i-a extins atribuţiile.

Teoretic, serviciul acţionează sub controlul Ministerului Justiţiei dar, în practică, el coordonează, la nevoie, toate celelalte agenţii de securitate din Rusia. De altfel, în ultimii ani, FSB a absorbit, pur şi simplu, alte câteva instituţii cu funcţiuni apropiate. Serviciul are în subordine unităţi militare, inclusiv trupe speciale, la care se adaugă reţeaua sa extinsă de informatori.

Ca şi fostul KGB, FSB a fost acuzat de implicare în operaţiuni ilegale. Un fost membru al său, Alexandr Litvinenko, a susţinut, înainte de a muri otrăvit în exil la Londra, că serviciul are legături cu grupările de crimă organizată. Alţi cercetători independenţi sau ziarişti, ca Anna Politkovska, au fost asasinaţi în timp ce anchetau presupuse ilegalităţi ale FSB. Serviciul secret rus continuă, totuşi, să se bucure de încrederea celor mai înalte autorităţi de la Moscova.



Antena 3


×
x close