Antena 3 CNN Externe Serviciul militar de informații al Israelului știa de atacul Hamas cu trei săptămâni înainte de masacrul de pe 7 octombrie

Serviciul militar de informații al Israelului știa de atacul Hamas cu trei săptămâni înainte de masacrul de pe 7 octombrie

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 16:43 18 Iun 2024 Modificat la 16:44 18 Iun 2024
Hamas si JI
Luptători ai grupărilor Hamas și Jihadul Islamic în timpul schimbului "ostatici contra deținuți" cu Israelul, în noiembrie 2023. Sursă foto: hepta / DPA Images

Serviciul de informații al armatei israeliene avea date "cu grad ridicat de precizie" în legătură cu atacul plănuit de gruparea Hamas, înainte ca acesta să aibă loc, relatează Agerpres, care citează un material difuzat, luni, de televiziunea publică israeliană Kan.

Kan a invocat surse de securitate anonime în documentarea materialului său.

Potrivit televiziunii israeliene, Direcția de informații militare a țării avertiza, cu mai puțin de trei săptămâni înainte de data de 7 octombrie 2023, că Hamas se antrenează pentru o invazie pe scară largă în teritoriul statului evreu, în cursul căreia se preconizează luarea de ostatici în masă.

Kan a prezentat, de altfel, un raport datând din 19 septembrie, despre care afirmă că a fost ignorat de decidenți.

În document, se estima că numărul ostaticilor vizați de Hamas era de 200-250, civili și militari. Se preciza, de asemenea, că milițiile Hamas fac pregătiri pentru a se infiltra în bazele armatei israeliene.

Potrivit Kan, raportul a fost adus în atenția oficialilor de rang înalt din serviciile de informații.

Însă guvernul israelian și responsabilii militari ai țării au susținut că nu au fost avertizați de iminența unei invazii planificate de Hamas.

Armata israeliană a deschis propria investigație internă cu privire la eșecurile care au permis atacul grupării islamiste, iar concluziile sunt așteptate în luna iulie.

Curtea Supremă a Israelului suspendă ancheta asupra felului în care armata și serviciul de securitate internă, Shin Bet, au acționat la 7 octombrie

Între timp, Curtea Supremă a Israelului a ordonat, duminică, suspendarea temporară a anchetei privind deciziile armatei și ale serviciului intern de securitate, Shin Bet, care au făcut posibilă incursiunea Hamas.

Instanța și-a justificat hotărârea invocând faptul că derularea unei investigații este contraproductivă, în timp ce războiul din Gaza este în curs de desfășurare.

Presa internațională notează că aparenta breșă în securitatea israeliană de la 7 octombrie a avut puține consecințe asupra responsabililor politici și militari.

Doar două demisii au fost consemnate în eșalonul de la vârful armatei.

Prima a avut loc la 22 aprilie, când șeful serviciilor de informații militare, generalul Aharon Haliva, şi-a părăsit postul după 38 de ani de serviciu.

A doua a intervenit la 9 iunie, când generalul de brigadă Avi Rosenfeld a demisionat, la rândul său, în urma "eșecului de a proteja comunitățile de la granița cu Fâșia Gaza".

Șeful Shin Bet și premierul Netanyahu au rămas în funcții

Pe de altă parte, premierul Benjamin Netanyahu nu şi-a asumat încă responsabilitatea politică, în pofida unei largi mișcări de contestare publică și a opoziției, care îi cer convocarea de alegeri anticipate din cauza modului în care a gestionat războiul.

Șeful Shin Bet, Ron Bar, a prezent scuze pentru ceea ce s-a întâmplat la 7 octombrie şi şi-a asumat responsabilitatea, dar a rămas, deocamdată, în funcție. 

Raidul Hamas de la 7 octombrie s-a soldat cu uciderea a 1.200 de persoane și răpirea altor 251 de pe teritoriul israelian.

De atunci, operațiunea care a fost declanșată drept răspuns de statul evreu a dus la moartea a circa 37.300 de palestinieni, potrivit cifrelor comunicate de Hamas.

×
x close