Majoritatea serviciilor de informaţii americane îşi menţin într-o evaluare actualizată opinia că este "foarte improbabil" ca vreun adversar extern să fi provocat aşa-numitul "sindrom Havana", o serie de afecţiuni bizare suferite de diplomaţi şi spioni americani în lume şi pe care Statele Unite nu au reuşit să le elucideze, a declarat vineri un responsabil al comunităţii de informaţii a SUA citat de Reuters, potrivit Agerpres.
Printre simptomele din aşa-numitul "sindrom Havana" au fost observate începând din anul 2016 migrene, greaţă, pierderi de memorie, ameţeli sau halucinaţii auditive. Mai întâi au fost afectaţi membri din personalul ambasadei SUA în Cuba şi familiile acestora, iar ulterior fenomenul a fost observat şi la alte misiuni diplomatice americane.
Statele Unite nu au reuşit să elucideze cauza acestora, dar serviciile secrete americane au concluzionat în anul 2023 că este "foarte improbabil" ca vreun adversar extern să le fi provocat, estimând drept cauză mai probabilă a respectivelor simptome unele afecţiuni preexistene sau factori de mediu.
Cuba și Rusia au negat orice implicare în cazul sindromului Havana
Cuba a negat în mod repetat orice implicare în acest caz. La fel a negat şi Rusia, după ce în primăvara anului trecut un website rus anti-Kremlin stabilit în Letonia, The Insider, susţinuse că a efectuat împreună cu alte media o investigaţie conform căreia membri ai unei unităţi din cadrul serviciului militar rus de informaţii GRU s-ar fi aflat în zonele unde au survenit acele simptome în rândul diplomaţilor şi spionilor americani, iar membri de rang înalt ai acelei unităţi ar fi primit medalii şi promovări pentru activitatea lor în dezvoltarea unor "arme acustice non-letale".
În prezent, în urma unei noi evaluări, cinci din cele şapte agenţii americane de informaţii implicate în investigaţii "estimează în continuare că este foarte improbabil ca un adversar străin să fie responsabil" pentru simptomele semnalate în "sindromul Havana", a spus vineri la un briefing de presă un oficial american din cadrul Biroului Directorului Serviciului Naţional de Informaţii al SUA (Director of National Intelligence - DNI), care a vorbit cu condiţia anonimatului şi nu a precizat care sunt aceste servicii.
Cât despre celelalte două servicii, a indicat acelaşi oficial, unul estimează că există "aproximativ în egală măsură posibilitatea" ca un actor străin să fi dezvoltat o armă ori un prototip de armă care să provoace acele simptome, dar este improbabil ca aceasta să fi fost desfăşurată, în timp ce al doilea crede şi el că există "aproximativ în egală măsură posibilitatea" ca un actor străin să fi folosit "o armă nouă sau un dispozitiv în stadiul de prototip" împotriva "unui grup mic, nedeterminat, de personal american".