Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump, petrecută sâmbătă, 13 iulie, în Pennsylvania, la un miting electoral, este doar ultimul episod dintr-o serie întunecată de atentate, reușite sau eșuate, la viața președinților, a foștilor președinți sau candidați la președinție în Statele Unite ale Americii.
Trump a scăpat cu viață, fiind ușor rănit la o ureche. Atacatorul, un tânăr de 20 de ani, Thomas Matthew Crooks, din Bethel Park, Pennsylvania, a fost ucis de lunetiștii Secret Service, dar a apucat să împuște mortal un participant la miting și să rănească alte două persoane.
Momentul în care Crooks a deschis focul au fost filmat și s-a viralizat pe rețelele de socializare.
Tentativele nereușite de asasinat la viața președinților SUA
În perioada dinaintea Războiului Civil, președintele Andrew Jackson a fost împușcat în timp ce participa la o ceremonie funerară la Capitoliu. Atacatorul a tras de două ori, dar arma nu a funcționat corespunzător.
În campania din 1912, fostul președinte Theodore Roosevelt încerca, la fel ca Trump, să revină la Casa Albă. El a fost împușcat în drum spre Milwaukee, unde urma să susțină un discurs. Atacatorul era proprietarul unui bar. Roosevelt a declarat ulterior că o copie împăturită a discursului său, întins pe zeci de pagini, a încetinit glonțul. Proiectilul l-a atins, totuși, și a rămas în corpul său pentru tot restul vieții. Istoria a reținut că Roosevelt și-a ținut discursul, în ciuda faptului că fusese împușcat.
Franklin D. Roosevelt era președinte ales, atunci când un atentator a tras asupra lui la Miami, în 1933. Trăgătorul, Guiseppe Zangara, l-a ratat pe Roosevelt, dar l-a ucis pe primarul orașului Chicago, Anton Cermak. Atacatorul a fost condamnat la moarte prin electrocutare.
Harry Truman, care a preluat președinția după moartea lui Roosevelt, a fost vizat în 1950 de o tentativă de asasinat la care au participat naționaliști portoricani pro-independență Oscar Collazo și Griselio Torresola. Aceștia au încercat să pătrundă în Casa Albă pentru a-l împușca pe Truman, dar au fost opriți de ofițerii Secret Service. Torresola a fost ucis de ofițerul Leslie Coffelt, pe care îl rănise în prealabil, și care a decedat ulterior. Collazo a fost prins viu și condamnat la moarte, dar Truman i-a comutat mai târziu sentința în închisoare pe viață.
George Wallace, guvernatorul statului Alabama, un segregaționist care candida pentru a treia oară la președinție în 1972, a fost împușcat după un eveniment de campanie în afara Washingtonului, DC. Împușcăturile l-au lăsat paralizat de la brâu în jos.
Președinte Gerald Ford s-a confruntat cu două tentative de asasinat în 1975. Lynette "Sqeaky" Fromme, o adeptă a lui Charles Manson, liderul sectei criminale omonime, a fost oprită să tragă asupra președintelui la Sacramento, în California. Câteva săptămâni mai târziu, o femeie pe nume Sara Jane Moore a tras asupra lui Ford în San Francisco, dar a ratat pentru că a fost blocată de un trecător.
Președintele Ronald Reagan a fost împușcat în 1981 în fața hotelului Hilton din Washington, DC, după ce ținuse acolo un discurs. Secretarul său de presă, James Brady, a fost rănit mai grav decât Reagan și a devenit ulterior un activist pentru controlul armelor. Autorul tentativei de asasinat, John Hinckley, a petrecut zeci de ani într-o instituție psihiatrică. A fost eliberat de sub supraveghere judiciară în 2022.
În 2011, un bărbat din Idaho a fost acuzat de tentativa de asasinare a lui Barack Obama după ce a tras focuri de armă asupra Casei Albe.
Toți președinții și foștii președinți beneficiază de protecție pe viață din partea Secret Service, instituția însărcinată cu paza și protecția șefilor de stat din SUA.
Patru președinți americani au fost asasinați prin împușcare
Abraham Lincoln, promotorul aboliționismului, a fost primul președinte care a murit asasinat. Lincoln a fost împușcat în ceafă în 1865, în timp ce viziona o piesă la Teatrul Ford din Washington, DC. Asasinul lui Lincoln a fost John Wilkes Booth, actor în piesa din acea seară și simpatizant sudist. Booth a fugit de la fața locului și a murit împușcat în timpul operațiunii de capturare, în Virginia, câteva săptămâni mai târziu.
James Garfield a fost împușcat într-o gară din Washington, DC, în iulie 1881. A murit din cauza rănilor în luna septembrie, în New Jersey. Asasinul în acest caz a fost Charles Guiteau, un fost susținător nemulțumit, cu probleme psihice, care era furios că nu a obținut o slujbă în administrația lui Garfield. Guiteau a fost condamnat la moarte și spânzurat în cursul aceluiași an.
William McKinley a fost împușcat în septembrie 1901 în Buffalo, New York, de anarhistul Leon Czolgosz, în timp ce vizita Expoziția Panamericană. McKinley a agonizat câteva zile în Buffalo, înainte de a muri din cauza rănilor. Czolgosz a fost ulterior electrocutat.
John F. Kennedy a fost ucis de Lee Harvey Oswald, în Dallas, în noiembrie 1963, în timp ce traversa orașul la bordul unei limuzine decapotabile.
Oswald, un simpatizant sovietic, a fost arestat la câteva zile după crimă, dar a fost el însuși ucis de Jack Ruby, proprietarul unui club de noapte în Dallas, având legături cu Mafia. Ruby l-a ucis pe Oswald pe când autoritățile se pregăteau să-l transfere pe acesta din urmă din sediul poliției în penitenciar. Ruby a fost condamnat ulterior la moarte. A murit în 1967, în spital, de cancer la plămâni.