În cele 10 minute de dialog, cei doi au vorbit doar despre "securitatea strategică" și "tema ucraineană", susține Lavrov, conform presei internaționale.
"Am discutat doar despre aceste două teme, nimic mai mult. Am vorbit de o manieră constructivă, fără emoții (...) A fost o conversație civilizată", a spus Lavrov într-un interviu acordat televiziunii publice ruse.
Ministrul a deplâns, pe de altă parte, faptul că Statele Unite ar fi rupt toate canalele de comunicare cu Rusia.
Washingtonul și-a precizat punctul de vedere asupra discuției celor doi diplomați și a transmis că Blinken i-a cerut lui Lavrov ca Rusia să revină asupra "deciziei iresponsabile" de a-și suspenda participarea la Tratatul Noul START sau START III.
Acesta este ultimul tratat de dezarmare nucleară încă în vigoare între Rusia și SUA.
De asemenea, Blinken a precizat i-a cerut omologului său rus ca Moscova să înceteze campania militară în Ucraina.
Conform Departamentului de Stat al SUA, o altă solicitare adresată de Blinken lui Lavrov la discuția de la G20 a fost eliberarea american Paul Whelan, condamnat pentru spionaj.
În interviul semnalat, vineri, de presa internațională, Serghei Lavrov a comentat ceea ce el a numit "abordarea diferită" a Occidentului față de protestele din Georgia și din Republica Moldova.
"Opoziția georgiană nu doar că este autorizată, dar este chiar obligată să facă tot ce vrea, în timp ce în (Republica) Moldova protestele împotriva actualului guvern sunt condamnate.
Asta, pentru că în timp ce opoziția georgiană reflectă interesele Occidentului, opoziția din Republica Moldova reflectă interese diferite și interesele occidentale sunt reprezentate de guvern și de președinte", a explicat ministrul rus.
Arestări în Republica Moldova, în scandalul finanțării partidului "ȘOR"
"Opoziția din Moldova" invocată de Lavrov este reprezentată de socialiști, comuniști și de partidul ȘOR, înființat de omul de afaceri fugar Ilan Șor.
În octombrie 2022, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Șor, precum și altor persoane implicate în ceea ce Washingtonul afirmă că sunt operațiuni 'maligne' de influență rusească în Republica Moldova
Autoritățile din Republica Moldova au anunțat că au reținut trei persoane și au ridicat peste 3,5 milioane de lei în urma perchezițiilor efectuate joi, 9 martie, în dosarul privind presupusa finanțare ilegală a formațiunii "ȘOR" de către un grup de criminalitate organizată.
Ilan Șor a recunoscut anterior că trimite bani pentru organizarea protestelor anti-guvernamentale din Moldova.