Antena 3 CNN Externe Răspunsul Rusiei, după ce a fost invitată la noi negocieri menite să oprească invazia Ucrainei

Răspunsul Rusiei, după ce a fost invitată la noi negocieri menite să oprească invazia Ucrainei

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 17:31 18 Ian 2022 Modificat la 17:31 18 Ian 2022
Annalena Baerbock si Serghei Lavrov
Sursa foto: hepta

"Așteptăm răspunsurile care ne-au fost promise la aceste propuneri pentru a continua negocierile", a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov (foto, dreapta).

"Mizăm că discuțiile vor continua", a adăugat el, în cursul unei conferințe de presă cu șefa diplomației germane, Annalena Baerbock (foto, stânga), aflată într-o vizită de lucru la Moscova.

Serghei Lavrov a respins din nou cererea Occidentului ca Rusia să înceapă retragerea zecilor de mii de militari desfășurați în apropiere de frontiera cu Ucraina.

"Nu putem accepta cereri care vizează propriile noastre trupe pe propriul nostru teritoriu", a spus ministrul rus de externe, asigurând că acestea "nu amenință" pe nimeni.

Ministru german de externe: E greu să nu vezi amenințarea soldaților ruși

"În ultimele săptămâni, peste 100.000 de soldați ruși, echipamente şi tancuri au fost desfășurate în apropiere de Ucraina, fără motiv. Este greu să nu vezi asta ca pe o amenințare", a replicat șefa diplomației germane la asigurările omologului său rus.

Germania este pregătită să apere "valorile fundamentale" în disputa cu Rusia pe tema crizei de la granița cu Ucraina, chiar dacă aceasta înseamnă plata unui preţ economic ridicat, a declarat Annalena Baerbock, conform Reuters.

Ministrul german de externe: vizită la Kiev, apoi la Moscova

Baerbock a fost, marți, la Moscova, după ce luni a efectuat o vizită la Kiev, pe fondul eșecului discuțiilor diplomatice dintre Rusia şi Occident de săptămâna trecută.

Presiunea crește asupra guvernului german, îndemnat să avertizeze Moscova că va opri gazoductul Nord Stream 2, destinat să transporte gaze rusești în Europa de Vest, dacă trupele ruse invadează Ucraina.

Oponenții proiectului, inclusiv Ucraina și SUA, susțin că aceasta ar face Europa prea dependentă de Rusia în materie de aprovizionare cu resurse energetice.

"Nu vom avea altă opțiune, chiar dacă aceasta va însemna să plătim un preț economic ridicat", a avertizat Baerbock în conferința de presă comună cu Serghei Lavrov.

×
x close