Moment istoric pentru fosta Iugoslavie.
Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a dat verdictul de genocid în procesul intentat Serbiei de Bosnia, pentru masacrul de la Srebreniţa. Instanţa supremă a Naţiunilor Unite a decis luni cã deşi masacrul de la Srebreniţa, din 1995, reprezintă un genocid, Serbia nu este responsabilă pentru uciderile în masă comise în aceastã enclavã împotriva musulmanilor bosniaci. De asemenea, CIJ a precizat totuşi că masacrele la scară largă, violurile şi expulzările populaţiei civile bosniace nu reprezintă un genocid. Guvernul bosniac, dominat de musulmani şi croaţi, consideră că regimul lui Slobodan Miloşevici a fost "creierul" purificării etnice întreprinse de sârbii din Bosnia. Serbia a respins acuzaţia, şi susţine că în Bosnia nu a avut loc un genocid. De altfel, nici sârbii bosniaci nu sunt de acord cu plângerea guvernului de la Sarajevo. Instanţa de la Haga a examinat întreaga desfăşurare a războiului din perioada 1992-1995, în care au murit sute de mii de oameni.
De altfel, masacrul de la Srebreniţa este singurul episod din timpul războiului, care fusese calificat oficial drept genocid şi de către Tribunalul Penal Internaţional. Acolo armata sârbilor bosniaci a executat aproape întreaga populaţie bărbătească - peste 8.000 de oameni.
Genocidul este greu de dovedit, deoarece trebuie probată şi intenţia de a distruge, parţial sau în întregime, un întreg grup etnic sau religios. Analiştii consideră că, oricare ar fi fost verdictul, el ar fi nemulţumit una din cele două tabere din Bosnia (sârbii şi croato ? musulmanii) şi ar putea crea noi tensiuni interne în această ţară.
Antena3.ro