Antena 3 CNN Externe Serbia ignoră sancțiunile UE și asigură un acord de gaz cu Putin

Serbia ignoră sancțiunile UE și asigură un acord de gaz cu Putin

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 10:27 30 Mai 2022 Modificat la 11:11 30 Mai 2022
Vucic
Președintele sarb Aleksandar Vucic Sursa foto: hepta

Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a refuzat să condamne în mod explicit invazia Ucrainei de către Rusia, iar țara sa nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei. Vucic susține că dorește să aducă Serbia în Uniunea Europeană, dar a petrecut ultimii ani cimentând legăturile cu Rusia, un aliat de lungă durată.

Acordul de gaz va fi probabil semnat în timpul unei vizite a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, la Belgrad la începutul lunii iunie - o vizită rară a unui oficial rus de rang într-o țară europeană, de când invazia rusă a Ucrainei a început pe 24 februarie.

Vucic a spus că i-a spus lui Putin că își dorește ca „pacea să fie stabilită cât mai curând posibil”.

Serbia este aproape în întregime dependentă de gazul rusesc, iar principalele sale companii energetice sunt deținute majoritar rusesc.

„Ceea ce pot să vă spun este că am convenit asupra principalelor elemente care sunt foarte favorabile Serbiei”, a declarat reporterilor Vucic, un fost ultranaționalist pro-rus. „Am convenit să semnăm un contract pe trei ani, care este primul element al contractului care se potrivește foarte bine părții sârbe.”

Nu este clar cum ar primi Serbia gazul rusesc dacă UE decide să oprească aprovizionarea rusă.

Rusia a întrerupt deja exporturile de gaze către statele membre UE Finlanda, Polonia și Bulgaria.

UE în ansamblu și-a redus în grabă dependența de energia rusă de la invazie.

În ciuda rapoartelor despre atrocitățile din Ucraina din cauza invaziei, Vucic și alți lideri sârbi s-au plâns de presiunea occidentală de a se alătura sancțiunilor împotriva Rusiei. Oficialii sârbi spun că ţara  trebuie să reziste unei asemenea presiuni, chiar dacă aceasta înseamnă abandonarea obiectivului de aderare la UE.

Sub conducerea autocratică de 10 ani a lui Vucic și propaganda necruțătoare pro-Kremlin, Serbia a alunecat treptat spre alinierea cu Rusia. Sondajele sugerează că o majoritate din țară ar prefera să se alăture unui fel de uniune cu Moscova decât cu UE.

„Acordul la care a ajuns președintele Vucic cu președintele Putin este dovada cât de mult este respectată decizia Serbiei de a nu participa la isteria anti-rusă”, a spus ministrul de interne Aleksandar Vulin.

„Liderul liber, oamenii liberi, iau decizii care sunt bune pentru Serbia și nu acceptă ordine” din Occident, a spus Vulin, care este cunoscut pentru atitudinea sa pro-rusă.

×
x close