Antena 3 CNN Externe Senatul SUA aprobă retragerea din Irak

Senatul SUA aprobă retragerea din Irak

Senatul SUA aprobă retragerea din Irak
28 Mar 2007   •   08:12

Senatul Statelor Unite sprijină planul de retragere a trupelor americane din Irak până cel târziu în martie anul viitor. Cu 50 de voturi pentru şi 48 împotrivă, senatorii au respins un amendament propus de republicani, ce prevedea înlăturarea clauzei de retragere a trupelor dintr-un proiect de lege referitor la fondurile necesare campaniei militare. Casa Albă a anunţat, la scurt timp, că preşedintele american va face uz de dreptul său de veto pentru a se opune planului.

Votul dat de Senat reprezintă o victorie pentru congresmenii democraţi şi o înfrângere a liderului de la Casa Albă. Şi aceasta cu atât mai mult cu cât şi Camera Reprezentanţilor a sprijinit planul de retragere a trupelor, în cadrul unei sesiuni organizate săptămâna trecută. Camera a votat vineri proiectul de lege care stabileşte o legătură între finanţarea războiului şi o retragere din Irak până cel târziu la 31 august 2008.

Textul proiectului adoptat de Senat prevede ca retragerea trupelor să înceapă în 4 luni şi subliniază că obiectivul este ca majoritatea militarilor combatanţi să părăsească Irakul până la 31 martie 2008. Înainte de vot, mai mulţi senatori republicani au avertizat că retragerea trupelor va avea consecinţe mari asupra viitorului Irakului şi securităţii Orientului Mijlociu. În acelaşi timp, democraţii au precizat că cei mai mulţi dintre americani vor ca soldaţii să revină acasă. Potrivit unor sondaje date publicităţii recent, aproximativ 60 la sută dintre americani s-au declarat în favoarea planului de retragere.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close