Antena 3 CNN Externe Senatorul Robert Byrd, deţinătorul recordului de longevitate în Congresul SUA, a murit la 92 de ani

Senatorul Robert Byrd, deţinătorul recordului de longevitate în Congresul SUA, a murit la 92 de ani

Senatorul Robert Byrd, deţinătorul recordului de longevitate în Congresul SUA, a murit la 92 de ani
28 Iun 2010   •   20:48

Deţinătorul recordului de longevitate în Congresul Statelor Unite, senatorul democrat Robert Byrd, a decedat la vârsta de 92 de ani, au anunţat luni AFP, care citează posturi americane de televiziune.

"Familia senatorului Robert C. Byrd anunţă cu tristeţe decesul celui care s-a aflat cel mai mult timp în Congresul SUA", a declarat purtătorul de cuvânt Mark Ferrell. Acesta a precizat că senatorul a murit la spitalul Inova Fairfax în jurul orei locale 3.00 (10.00, ora României).

Nu a fost făcută publică şi cauza decesului însă Ferrell a promis că va prezenta mai târziu "detalii suplimentare". Robert Byrd a făcut parte din Congresul american timp de 57 de ani, el fiind decanul de vârstă din instituţie.

Duminică, biroul de presă al senatorului de West Virginia (estul Statelor Unite) a anunţat că acesta a fost spitalizat în apropiere de Washington după ce a suferit de deshidratare şi epuizare.

Byrd a depăşit recordul de longevitate în Congres în noiembrie anul trecut. Precedentul record fusese deţinut de senatorul Carl Hayden (1912-1969) cu 56 de ani şi 319 zile.

Byrd a fost senator din ianuarie 1959, anterior fiind ales în Camera Reprezentanţilor (ianuarie 1953), atunci când preşedintele Harry Truman îi preda cheile Casei Albe lui Dwight Eisenhower.

Byrd s-a numărat printre susţinătorii lui Barack Obama pe parcursul campaniei sale electorale. Senatorul american a declarat în trecut că regretă că a fost membru al Ku Klux Klan şi că a participat, în 1964, la manevra parlamentară care a întârziat a legea privind drepturile civile.

Foto: www.csmonitor.com

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: deces
Cele mai noi știri
Parteneri
x close