"Acum că operaţiunile militare din Libia se încheie, atenţia se va muta la ce operaţiuni militare practice pot fi luate în considerare pentru a proteja civilii sirieni (...) Regimul Assad nu poate să îşi imagineze că va scăpa cu crima în masă. Gaddafi a făcut la fel şi l-a costat totul", a declarat senatorul american.
McCain nu a explicat dacă se referă strict la o intervenţie NATO sau este luată în considerare şi o campanie militară a Statelor Unite împotriva regimului lui Bashar al-Assad, care de şapte luni se luptă cu opoziţia şi protestatarii. Conform ONU, cel puţin 3.000 de persoane au murit în urma ciocnirilor dintre forţele armate ale regimului şi protestatari.
Statele Unite nu consideră oportună o nouă campanie militară în Siria, un aliat important al Iranului, aflat la graniţa cu Israelul. Secretarul de Stat, Hillary Clinton a declarat că opoziţia siriană nu a cerut o astfel de intervenţie.
Nici NATO nu a şi-a manifestat intenţia de a organiza o campanie militară în Siria, similară celei care a condus la înlăturarea regimului Gaddafi din Libia. Alianţa Nord-Atlantică nu mai doreşte să se implice într-o ţară arabă, existând, de asemenea, îngrijorarea că plecarea lui Assad de la putere ar provoca haosul în regiune.