Transplantul de celule stem a devenit deja o operaţie clasică. Medicul pregăteşte injecţia şi introduce în organism celulele minune. Acestea ar trebui să repare aproape orice. Dar nu tot timpul se întâmplă aşa. Medicii israelieni au prezentat primul caz documentat în care celulele stem au devenit celule canceroase.
?Un copil care a primit o injecţie cu celule stem a dezvoltat o tumoră care nu s-a format din celulele organismului său, ci din celulele care i-au fost injectate.? a declarat medicul Ninette Amariglio.
Băiatul a mers la Moscova pentru a trata o boală genetică rară care îi afecta creierul. În ciuda avertismentelor medicilor, el a urmat tratamentul cu celule stem embrionare. Dacă pentru alte afecţiuni, cum ar fi infarctul, există rezultate cu aceste celule, pentru alte afecţiuni nu există dovezi că terapia funcţionează.
În ţările din Europa, unde regulile sunt stricte în privinţa utilizării celulelor stem. În Rusia şi-n unele ţări din Asia nu există însă restricţii. Specialiştii spun că celulele stem, care au capacitatea de a se transforma în orice alt fel de celulă umană, fie că e vorba de una hepatică sau nervoasă, pot reprezenta terapia pentru multe boli. Asta, teoretic.
?Până să devină un miracol va trebui să facem multe cercetări pentru a fi siguri că aceste celule fac ceea ce vrem noi să facă şi, mai important, să nu facă ceea ce nu vrem noi să facă.? mai spune medicul Ninette Amariglio.
Acum, medicii israelieni au eliminat prin operaţie tumorile care au apărut pacientului de 16 ani. Dar trag un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă tratamentul cu celulele stem.
Observator