Antena 3 CNN Externe Şeful ONU avertizează că inteligența artificială crește riscul unui război nuclear. Omenirea este pe „muchie de cuțit”

Şeful ONU avertizează că inteligența artificială crește riscul unui război nuclear. Omenirea este pe „muchie de cuțit”

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 22:40 07 Iun 2024 Modificat la 22:41 07 Iun 2024
Antonio Guterres
Şeful ONU avertizează că inteligența artificială crește riscul unui război nuclear. Omenirea este pe „muchie de cuțit”

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a lansat un avertisment grav privind riscurile asociate cu răspândirea folosirii inteligenței artificiale, scrie The Guardian.

Guterres a subliniat că utilizarea tot mai largă a inteligenţei artificiale crește riscul declanșării unui război nuclear, plasând omenirea într-o situație extrem de periculoasă, pe care a descris-o ca fiind „pe muchie de cuțit”. 

Avertismentul lui Guterres urmează să fie distribuit prin intermediul unui videoclip care va rula la reuniunea anuală a Asociației SUA pentru Controlul Armelor (ACA) de la Washington.

În videoclip, secretarul general insistă ca statele care dețin arme nucleare să-și ia în serios obligațiile de neproliferare și, în special, să convină asupra unui angajament reciproc de a nu fi primele care utilizează acest tip de arsenal. „Acordurile concepute pentru a preveni utilizarea, testarea și proliferarea armelor nucleare slăbesc”, spune Guterres în mesajul înregistrat.

SUA și Rusia mențin multe dintre rachetele lor balistice în alertă

La mai bine de 30 de ani de la sfârșitul războiului rece, SUA și Rusia mențin multe dintre rachetele lor balistice în alertă, gata să fie lansate în câteva minute, arată The Guardian.

Există temeri că, în eforturile de a consolida capacitatea de descurajare a fiecărei națiuni, procedurile de lansare sunt potențial simplificate cu ajutorul inteligenței artificiale.

„Omenirea este pe muchie de cuțit. Riscul ca o armă nucleară să fie folosită a atins cote nemaivăzute după războiul rece”, a declarat Guterres în discursul său.

Potrivit lui, „statele sunt angajate într-o cursă a înarmărilor. Tehnologii precum inteligența artificială sporesc pericolul.”

„Toate țările trebuie să fie de acord că orice decizie privind utilizarea armelor nucleare trebuie să fie controlată de oameni, nu de mașini sau algoritmi”, a insistat Antonio Guterres.

În urmă cu doi ani, SUA, Marea Britanie și Franța au emis o declarație comună privind necesitatea „menținerii controlului uman” asupra lansărilor nucleare.

Rusia și China nu au emis încă nicio declarație comparabilă.

Putin spune că Rusia are „mult mai multe” bombe nucleare decât SUA și Europa, dar „nu este nevoie să ne gândim” la un război nuclear

Președintele rus a declarat vineri că nu este nevoie să folosească arme nucleare pentru a obține victoria în Ucraina. Vladimir Putin spune că Rusia are „mult mai multe” bombe nucleare decât SUA și Europa, dar nu este nevoie să vorbim despre război nuclear, scrie CNN.

Rusia are „mult mai multe” bombe nucleare decât SUA și Europa, dar discuțiile despre un posibil război nuclear nu sunt necesare, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin. 

Rusia are arme nucleare mai puternice decât bombele pe care americanii le-au folosit împotriva oraşelor Hiroshima și Nagasaki, „dar nu se va ajunge la așa ceva”, a declarat Putin în timpul unei discuții la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg. 

"Nu este nevoie să ne gândim la asta [la un război nuclear]. Și aș ruga pe oricine să nu menționeze așa ceva", a spus el. 

Vladimir Putin a mai declarat că forțele rusești continuă să câștige experiență și că „își sporesc eficiența”.

Industria de apărare a Rusiei a crescut producția de obuze cu 20%, iar forțele rusești „depășesc, de asemenea, capacitățile inamicilor noștri” când vine vorba de avioane și tancuri, a spus el.

Putin spune că „toate conflictele armate se încheie cu anumite acorduri de pace”

Președintele rus a mai declarat, vineri, la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, că „toate conflictele armate se încheie cu anumite acorduri de pace”.

Președintele rus a adăugat că Rusia „trebuie să caute condiții care să corespundă intereselor noastre și să fie de încredere”, dar nu a explicat care ar fi condiția respectivă, scrie CNN.

Cu toate acestea, el a continuat acuzând Occidentul că este înșelător în abordarea discuțiilor, spunând: „Te înșală la fiecare pas; ei spun una, fac alta.”

×
x close