Antena 3 CNN Externe Şeful NATO: Schimbarea climatică şi livrările de energie sunt noile ameninţări la securitatea statelor

Şeful NATO: Schimbarea climatică şi livrările de energie sunt noile ameninţări la securitatea statelor

1 minut de citit Publicat la 01:52 22 Iul 2009 Modificat la 01:52 22 Iul 2009
Şeful NATO: Schimbarea climatică şi livrările de energie sunt noile ameninţări la securitatea statelor

De acum fostul şef al NATO susţine că organizaţia este foarte activă acum, dar trebuie să se adapteze la noile provocări precum terrorismul cibernetic sau implicaţiile schimbării climaterice globale.
În perioada în care se pregăteşte să părăsească postul după cinci ani la conducere, secretarul general al organizaţiei, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat pentru CNN că operaţiunile NATO nu au fost nicicând la un nivel mai înalt ca acum în cei 60 de ani de istorie.
?Avem operaţiuni din Afganistan în Kosovo, la antrenamentul armatei irakiene, şi Darfur, la misiunea anti-teroristă din Mediterana."
?El a subliniat că rolul NATO nu este de cel de "poliţist mondial," ci de partener printre alţii pentru a lucra împreună la rezolvatea chestiunilor globale de securitate.
El enumera în acest sens cooperarea cu Australia, Japonia şi Pakistan de exemplu în războiul din Afganistan.
?Aceasta nu înseamnă că NATO ar trebui să ajungă un al doilea ONU, dar când priveşti Afganistan ca fiind o problemă regională, rolul Chinei este important, la fel ca şi cel al Iranului, aşa că NATO nu poate să nu se adreseze acestor parteneri globali."
Mandatul principal al NATO de a garanta securitatea comună a statelor membre nu se va schimba niciodată, crede Scheffer. Dar el sublinia că organizaţia ar trebui să se concentreze pe un nou "concept strategic ", care să ia în considerare gama din ce în ce mai diversă de potenţiale ameninţări teroriste.
"Nu poţi nega că topirea calotei polare, a calotei de gheaţă de la Polul Nord, are numeroase consecinţe de securitate. Nu poţi nega că acolo unde aveao veoie de o divizie de tancuri la frontiera unui stat acum 25-30 de ani, a acum o pârghie de gaz pe care o închizi. Sau un atac cibernetic, cu care poţi să paralizezi o întreagă naţuine.
Nu spun că NATO este implicat, prin definiţie, în chestiunile energetice sau de schimbare a climei. Dar aceste noi provocări pot avea implicaţii de securitate?.
Antena3.ro

×
x close