În acelaşi timp, fostul premier danez a cerut statelor europene să fie mai flexibile şi să renunţe la protestele ce le împiedică să se implice în acţiuni. El declara că Europa trebuie să mai ofere mai mulţi oameni şi fonduri pentru antrenarea poliţiei şi armatei în scopul începerii unei tranziţii credibile spre o conducere afgană în zona de securitate.
"Sunt îngrijorat în legătură cu dubiile pe care le aud în SUA despre NATO. Unii se uită la operaţiunea din Afganistan şi se întreabă dacă europenii au voinţa de a lupta, unii se întreabă dacă au capacitatea de a lupta, alţii cred că zilele legăturilor puternice transatlantice sunt o relicvă a trecutului?, declara Rasmussen în primul său discurs, la Washington, de la preluarea funcţiei în urmă cu două luni.
?Mulţi americani uită ce este NATO şi cât de mult face pentru interesele securităţii americane şi securităţii internaţionale. Nu sunt sigur că are, în SUA, vizibilitatea pe care o merită."
Referindu-se la cei 9000 de soldaţi non-americani care s-au alăturat frontului afgan în ultimele 18 luni, el declara că "aliaţii nu fug de luptă? aşa cum se zice.
Rasmussen aprecia că Nato trebuie să facă mai multe, dar americanii trebuie să arate europenilor o oarecare apreciere.
Antena3.ro