Şeful diplomaţiei ucrainene, Andrii Sîbiha, a fost primit luni la Damasc de noul lider sirian, Ahmed al-Sharaa, care l-a înlăturat de la putere pe Bashar al-Assad, aliatul Moscovei, a anunţat agenţia de presă oficială Sana, informează AFP, potrivit Agerpres.
UPDATE 14:40 Şeful diplomaţiei ucrainene, Andrii Sîbiga, a pleda, la Damasc, pentru "eliminarea" prezenţei ruse în Siria, în cadrul întâlnirii surpriză cu noul lider sirian, Ahmad al-Shareh.
"Suntem convinşi că, dintr-o perspectivă strategică, eliminarea prezenţei Rusiei în Siria va contribui la stabilitatea nu doar a statului sirian, ci şi a întregului Orient Mijlociu şi a Africii", a declarat ministrul ucrainean de externe după o întrevedere cu noul lider sirian.
Ucraina a întrerupt relaţiile diplomatice cu Damasc în 2022, în urma recunoaşterii de către Siria a anexării peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.
"În cursul anilor precedenţi, cele două popoare ale noastre au suferit foarte mult din cauza regimurilor criminale, rus şi iranian", a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene, în timpul unei conferinţe de presă cu omologul său sirian, Assaad al-Shibani. El a spus că speră "ca noua Sirie să fie un stat care va respecta dreptul internaţional, inclusiv integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei". "Aceasta va deschide calea pentru reluarea relaţiilor diplomatice, a dialogului politic şi a activităţii misiunilor diplomatice", a adăugat Andrii Sîbiga.
La rândul său, şeful diplomaţiei siriene a afirmat că "vor exista parteneriate strategice" între cele două ţări la nivel politic, economic şi social, pe lângă "parteneriatele ştiinţifice" pe care Damascul doreşte să le "relanseze" cu Ucraina.
Duminică însă, noul lider sirian a lăudat "interesele strategice profunde" dintre Siria şi Rusia, în cadrul unui interviu acordat canalului Al-Arabiya în care a subliniat dorinţa de a păstra această relaţie. "Rusia este o ţară importantă", a adăugat Ahmad al-Shareh, subliniind că "tot armamentul sirian este de origine rusă şi multe centrale electrice sunt administrate de experţi ruşi". "Nu vrem ca Rusia să părăsească Siria în modul în care unii şi-ar dori-o", a afirmat al-Shareh.
Știrea inițială: Prăbuşirea regimului Assad pe 8 decembrie a constituit o lovitură serioasă pentru Rusia, în război cu Ucraina din 2022 şi care menţine baze militare în Siria.
"Liderul noii administraţii Ahmed al-Shareh discută cu o delegaţie ucraineană de rang înalt condusă de ministrul afacerilor externe Andrii Sîbiha", a precizat Sana.
Vineri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că Ucraina a trimis la Damasc prima sa încărcătură cu 500 de tone de făină de grâu ajutor alimentar.
Chiar şi aflată în război, Ucraina, unul dintre cei mai mari producători mondiali de cereale, îşi menţine imensele capacităţi de producţie.
În urma unei ofensive de 11 zile, o coaliţe de rebeli dominată de gruparea islamistă radicală Hayat Tahrir al-Sham (HTS) l-a înlăturat de la putere pe 8 decembrie pe Bashar al-Assad, care s-a refugiat în Rusia.
Această prăbuşire a regimului Assad a constituit o lovitură dură pentru Moscova, care era, împreună cu Iranul, principalul aliat al fostului preşedinte sirian şi care intervenea militar în Siria din 2015.
Duminică, Ahmad al-Shareh a salutat "interesele strategice profunde" între Siria şi Rusia, într-un interviu pentru postul Al-Arabiya, în timpul căruia el a subliniat dorinţa sa de a menţine această relaţie.
"Rusia este o ţară importantă (...). Există interese strategice profunde între Rusia şi Rusia", a afirmat el, precizând că "orice armament sirian este de origine rusă şi numeroase centrale electrice sunt gestionate de experţi ruşi". "Nu vrem ca Rusia să părăsească Siria în modul în care ar dori unii", a adăugat el.
Din 8 decembrie, numeroase delegaţii ale unor ţări arabe şi occidentale continuă să se succeadă la Damasc.