Antena 3 CNN Externe Șeful diplomației Uniunii Europene, după 10 luni de război purtat de Rusia în Ucraina: "Ne lipsesc capacități critice de apărare"

Șeful diplomației Uniunii Europene, după 10 luni de război purtat de Rusia în Ucraina: "Ne lipsesc capacități critice de apărare"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 15:07 08 Dec 2022 Modificat la 17:19 08 Dec 2022
Șeful diplomației Uniunii Europene, după 10 luni de război purtat de Rusia în Ucraina: "Ne lipsesc capacități critice de apărare"
Sursa foto: hepta

Borrell a pledat în favoarea unor cheltuieli militare comune ale statelor membre şi pentru o mai mare cooperare cu industria de armament.

El a cerut, totodată, să se mențină sprijinul pentru Ucraina, transmite presa internațională.

"Ne dăm seama că ne lipsesc capacitați critice de apărare. Ne lipsesc capacitați de care avem nevoie pentru a ne apăra la un nivel superior de amenințare", a apreciat Borrell într-o intervenție la conferința anuală a Agenției Europene de Apărare (AEA), pe care o conduce.

Potrivit acestuia, statele membre trebuie "să coopereze mai mult" între ele, trebuie "să continue să sprijine Ucraina" pentru ca această ţară să se apere de Rusia şi trebuie "să continue să facă față nevoilor actuale şi să înceapă să pregătească viitorul securității comunitare".

Josep Borrell: "După Războiul Rece, europenii și-au redus forțele la armate de mici dimensiuni"

Potrivit AEA, statele membre investesc mai mult decât oricând în achiziționarea de echipamente de apărare, dar şi în cercetare şi dezvoltare, cu o creștere de 16% comparativ cu anul 2020, până la suma-record de 52 de miliarde de euro.

În același timp, cheltuielile totale europene în domeniul apărării au atins în 2021 un nou maxim în valoare de 214 miliarde de euro, fiind depășit pentru prima dată pragul de 200 de miliarde de euro într-un al șaptelea an consecutiv de creștere.

Însă Borrell a arătat că, în mare măsură, statele membre îşi pun în aplicare planurile la nivel național și că doar 18% din investițiile totale în programe de apărare sunt realizate în colaborare cu alte ţări din UE, departe de obiectivul de 35% stabilit de Bruxelles.

Șeful diplomației europene a mai atras atenția că, după Războiul Rece, europenii și-au redus forțele la "armate de mici dimensiuni, fără coordonare".

El a insistat că obiectivul nu este acela de a încerca să se creeze "o armată europeană", ci de a integra mai bine forțele armate ale fiecărui stat membru și a evita fragmentarea.

×
x close