Antena 3 CNN Externe Șeful armatei israeliene a promis că îl va găsi pe noul lider Hamas și îl va „elimina”

Șeful armatei israeliene a promis că îl va găsi pe noul lider Hamas și îl va „elimina”

BeFunky-collage - 2024-08-07T215545.526
Comandantul-şef al armatei israeliene, Herzi Halevi / sursă foto: Profimedia Images
de Roxana Mihăiescu    |    07 Aug 2024   •   21:56

Comandantul-şef al armatei israeliene, Herzi Halevi, a promis miercuri că îl va „găsi” pe noul lider al grupării palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, şi îl va „elimina”, într-un comunicat de presă publicat a doua zi după numirea acestuia în fruntea mişcării islamiste palestiniene, după asasinarea precedentului lider politic al Hamas, Ismail Haniyeh, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Vom spori eforturile pentru a-l găsi, a-l ataca şi a-i pune pe ei (liderii Hamas) să înlocuiască din nou şeful biroului politic” al organizaţiei clasificate drept teroriste de Israel, a declarat generalul Halevi.

Yahya Sinwar, liderul Hamas în Gaza timp de şapte ani, a fost numit marţi seara în fruntea organizaţiei, în locul lui Ismail Haniyeh, ucis miercurea trecută la Teheran într-un atac atribuit Israelului.

Însă, dacă Haniyeh era considerat un moderat, noul lider politic al Hamas are un profil radical, el participând la planificarea incursiunii militare efectuate de Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie, soldată cu circa 1.200 de morţi şi urmată de represaliile armatei israeliene care a lansat în Fâşia Gaza o ofensivă în urma căreia au murit aproape 40.000 de palestinieni, majoritatea civili.

„Acest (nou) titlu politic nu va schimba faptul că el este un criminal responsabil de planificarea şi implementarea a ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie şi, prin urmare, această schimbare de titlu, nu numai că nu ne împiedică să-l căutăm, dar ne stimulează”, a mai spus Halevi despre noul lider politic al Hamas, vorbind în faţa piloţilor de luptă din forţele aeriene israeliene.

Şi ministrul israelian de externe, Israel Katz, a declarat marţi seara că Yahya Sinwar trebuie să fie "eliminat rapid".

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close