Şefii serviciilor de informaţii din SUA au avertizat că paralizia administraţiei reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale, care va creşte cu cât mii de funcţionari vor rămâne mai mult timp în şomaj tehnic, relatează agenţia Reuters, citată de Agerpres.
„Lucrez în cadrul serviciilor de informaţii de circa 50 de ani. Nu am mai văzut aşa ceva. Această paralizie ne afectează capacitatea globală de a sprijini armata, de a sprijini diplomaţia şi chestiunile de politică externă. Pericolul este ca aceste lucruri să se acumuleze odată cu trecerea timpului. Daunele vor fi înşelătoare, iar pericolul creşte pe zi ce trece”, a explicat James Clapper, directorul serviciilor americane de informaţii, în timpul unei audieri în Comisia Juridică a Senatului privind programele de spionaj.
Alături de Clapper, la audiere a mai participat şi directorul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), Keith Alexander, cei doi vorbind într-o clădire a Senatului aproape pustie, după ce mii de funcţionari au fost trimişi în şomaj tehnic în urma suspendării celei mai mari părţi a activităţilor administraţiei federale.
Clapper a spus că 70% din angajaţii civili ai serviciilor secrete au fost trimişi în şomaj tehnic în această săptămână deoarece nu trebuiau să se ocupe de ameninţări iminente la adresa vieţii sau proprietăţii, deşi acest procent va fi modificat în cazul în care paralizia va continua.
„Vom face ajustări în funcţie de potenţialele ameninţări pe care le identificăm la adresa vieţii sau proprietăţii, ca să citez din lege”, a precizat directorul serviciilor de informaţii.
Clapper a mai declarat că legea a impus trimiteri în şomaj tehnic masive şi că agenţiile de informaţii se concentrează pe cele mai severe ameninţări şi pe sprijinirea trupelor din Afganistan şi a altor operaţiuni din străinătate.
La rândul său, directorul NSA a spus că paralizia afectează moralul angajaţilor şi că agenţia sa riscă să piardă mii de specialişti, forţaţi să intre în şomaj tehnic.
„Ţara noastră are nevoie de astfel de oameni, iar noi îi tratăm spunându-le că trebuie să meargă acasă deoarece nu ne permitem să le plătim”, a subliniat Alexander.
Clapper a atars atenţia asupra faptului că agenţiile de informaţii riscă să piardă angajaţi valoroşi, în special după concedierile determinate de reducerile bugetare intrate în vigoare în prima parte a anului: „Este un teren de vis pentru recrutări de către agenţiile străine de informaţii”.