După discuţiile din prima zi, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat că întreaga Europă, fără excepţie, susţine planul de acţiune deja adoptat de ţările zonei euro şi de Marea Britanie. "Cu toţii suntem de acord că reforma trebuie să fie globală. Nici o instituţie financiară nu trebuie să fie scutită de reglementare şi supraveghere, transparenţă pentru toţi actorii financiari, fără excepţie, un sistem de remunerare care să fie revizuit din temelii, ca să nu mai favorizeze asumarea oarbă a riscurilor şi administratori care să răspundă pentru deciziile lor." a declarat preşedintele francez.
Planul, care costă aproape 2000 de miliarde de euro, prevede naţionalizarea băncilor cu probleme şi garanţii publice asupra creditelor interbancare. Doar Cehia a emis unele obiecţii, deoarece consideră că ţările mari le-au impus planul celor mici, fără să le consulte cu adevărat.
Divergenţele sunt mult mai profunde în ceea ce priveşte combaterea încălzirii globale. Anul trecut, Uniunea a aprobat, în principiu, un plan de reduceri majore ale emanaţiilor de gaze cu efect de seră. Acum, însă, Polonia şi Italia ameninţă să-şi folosească dreptul de veto împotriva planului, deoarece se tem de efectul său negativ asupra industriei, în noile condiţii de criză economică. România s-a alăturat Poloniei şi altor şase ţări est-europene care solicită revizuirea planului de reducere a emanaţiilor de gaze. Discuţiile continuă astăzi în speranţa că se va ajunge, totuşi, la compromis.
Miercuri, la reuniunea liderilor UE de la Bruxelles, Franţa a cerut organizarea unui summit internaţional pe tema crizei economice, până la sfârşitul anului. Sarkozy a propus ca loc de desfăşurare a summitului oraşul New York, unde " a început totul", potrivit preşedintelui francez. Nicolas Sarkozy, care se bucură deja de sprijinul Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Japoniei şi Canadei, va reitera această propunere sâmbătă, alături de preşedintele CE, José Manuel Barroso, cu ocazia întrevederii cu preşedintele SUA, George W. Bush, la Camp David.
Antena3.ro