Vladimir Putin a găsit în scandalul Wikileaks prilejul unor noi remarci acide la adresa Occidentului, în stilul său caracteristic. “Dacă la ei e democraţie deplină, atunci de ce l-au băgat pe dl Assange la închisoare? Asta e democraţie? Aşa că, ştiţi, cum se spune la noi la ţară, vacile altora pot mugi, dar a lor să tacă din gură. Aşa că aş vrea să arunc mingea înapoi colegilor noştri americani”, a spus Putin. Ultimele fraze sunt un echivalent popular rusesc al proverbului "râde ciob de oală spartă".
Într-un document dezvăluit de Wikileaks, Putin este descris ca "masculul alfa" din Rusia, ceea ce, probabil, nu l-a deranjat prea mult, dar el nu mai este, totuşi, preşedinte. Primul şef de stat care i-a luat apărarea lui Assange a fost brazilianul Lula da Silva, la final de mandat. “Arestarea încalcă libertatea de exprimare pe internet, iar noi protestăm pentru că acel tip nu a făcut decât să posteze lucruri scrise de alţii”, a declarat preşedintele brazilian.
Dincolo de aceste luări de poziţie, hackerii solidari cu Assange pregătesc atacarea unor noi situri pe care le consideră duşmănoase. După Visa, Mastercard şi PayPal, ar putea urma Amazon.com, Twitter şi chiar Facebook, acuzate că au închis conturile celor de la Wikileaks sau au întrerupt colaborarea cu ei.
Dar şi oamenii legii contraatacă: un adolescent de 16 ani a fost arestat, joi, în Olanda, unde a mărturisit că a participat la atacurile asupra siturilor Mastercard şi Visa. Războiul pare abia la început.