
De vină pentru decalajul dintre Europa și Statele Unite ale Americii, dar și a declinului economic al blocului comunitar, sunt europenii „leneși”, cărora le este teamă să își asume riscuri, a spus șefa Băncii Centrale Europene la Forumul de la Davos, relatează EurActiv.
„Avem multe active, dar ne împușcăm singuri în picior de multe ori fiindcă nu ducem la bun sfârșit munca pe care am început-o”, a declarat Lagarde în comentarii făcute la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Șefa BCE i-a încurajat pe cetățenii europeni să-și investească economiile în investiții productive, ceea ce ar trebuie să le mai înfrâneze din reacția instinctivă împotriva riscurilor.
„Nu este în ADN-ul nostru să acceptăm eșecurile, așa cum e în SUA. Dar cred că lucrurile se schimbă și trebuie să accelerăm schimbarea”, a spus Lagarde la Davos.
Christine Lagarde i-a îndemnat pe liderii UE să adâncească piața unică prin înlăturarea obstacolelor din calea comerțului și a investițiilor. Șefa Băncii Centrale a spus că re-alegerea lui Donald Trump trebuie să fie un „apel la trezire”. Mai mult, a declarat că speră că învestirea noului președinte american va zdruncina indolența europeană și „extinderea birocrației”.
În asentiment cu șefa Băncii Centrale a fost și vice-cancelarul Germaniei Robert Habeck. Revenirea lui Trump trebuie să „provoace o schimbare”, a spus Habeck.
„Dacă spunem o să treacă și asta și apoi ne întoarcem la obiceiurile noastre leneșe facem totul greșit”, a adăugat vice-cancelarul.
Simplificare, nu dereglementare
De altfel, cererea pentru reforme câștigă teren în blocul comunitar, pe măsură ce tot mai multe țări ajung la consensul că problemele economice ale Europei trebuie rezolvate în primul rând prin ridicarea reglementărilor. Dar specific de ce reforme este nevoie, pentru asta nu există consens.
„Aș spne că dereglementarea și accelerarea lucrurilor eliminarea birocrației sunt corecte”, a declarat Habeck, care a dat drept exemplu sectorul energiei din Germania, unde există „numeroase exemple” de reguli care pot fi eliminate.
Lagarde, în schimb, a spus că un termen mai corect ar fi nu „dereglementare”, ci „simplificare”. Termenul „dereglementare” e unul delicat în sectorul bancar din care provine Lagarde, unii analiști considerând că eliminarea treptată a reglementărilor de pe Wall Street a dus în cele din urmă la prăbușirile bancare din 2008, care au declanșat marea criză financiară internațională.
„Cred că cuvintele contează. Nu ne îndreptăm spre o lume a dereglementărilor generale, dar ne uităm cu siguranță la o simplificare semnificativă”, a spus șefa BCE.
De pildă, Lagarde susține promisiunea Ursulei von der Leyen de a crește competitivitatea Europei prin aprofundarea inițiativei îndelung amânate a Uniunii piețelor de capital.
O uniune financiară ar putea deblocat 470 de miliarde de dolari în investiții private adiționale anual, potrivit Comisiei Europene. Mai bine de jumătate din cei 800 de miliarde de euro de investiții anuale extra recomandate de Mario Draghi, predecesorul lui Lagarde la BCE, pentru a crește competitivitatea Uniunii Europene.