Fotografia, semnalată de surse apropiate rețelei de mercenari și distribuită pe rețelele sociale, este prima care atestă prezența șefului Wagner în Rusia, după rebeliunea armată de luna trecută.
Anterior, purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, Dmitri Peskov, a confirmat relatările privind o vizită la Kremlin a lui Prigojin și a comandanților săi militari în data de 29 iunie, când au discutat timp de trei ore cu Vladimir Putin.
Înainte de apariția la summit-ul care se desfășoară în orașul rusesc, liderul grupării paramilitare a fost filmat în data de 19 iulie la baza militară Osipovici din Belarus, în timp ce le vorbea luptătorilor săi și spunea că armata rusă "se face de rușine" în Ucraina.
Citește și: Evgheni Prigojin se întoarce! Deocamdată, doar într-un clip video în care critică armata rusă
Head of Wagner PMC Yevgeny #Prigozhin met in St. Petersburg with representatives of the #CentralAfricanRepublic as part of the Russia-Africa Forum. pic.twitter.com/YBFR89RQU1
— NEXTA (@nexta_tv) July 27, 2023
Ce se știe despre fotografia lui Prigojin la Sankt Petersburg
În imaginea care circulă pe internet, Evgheni Prigojin apare în compania unui oficial de rang înalt din Republica Centrafricană (RCA), o națiune săracă unde mii de mercenari Wagner au ajuns în ultimii ani.
Imaginea a fost publicată în premieră pe Facebook de către Dmitri Syty, un cetățean rus pe care surse occidentale îl descriu drept o figură importantă în cadrul filialei centrafricane a grupului Wagner.
Prigojin și demnitarul centrafrican ar fi pozat la cadru în hotelul Trezzini Palace din Sankt Petersburg, care ar fi deținut de șeful grupului paramilitar.
The Guardian, care a coroborat aceste informații, subliniază că nu a putut verifica autenticitatea fotografiei.
Rusia își urmărește interesele în Africa prin intermediul grupării Wagner
Rusia va continua să-și urmărească interesele în anumite state africane prin intermediul Wagner, după cum reiese dintr-o declarație făcută la finele lunii trecute de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Într-un interviu pentru Russia Today, Lavrov a spus că rebeliunea mercenarilor nu va modifica prezența grupului în Africa.
"Pe lângă relațiile cu această grupare militară privată (Wagner), guvernele din Republica Centrafricană (RCA) și din Mali au contacte oficiale cu conducerea noastră. La cererea lor, câteva sute de militari lucrează în RCA ca instructori. Această muncă va continua", susținea Lavrov la momentul respectiv.
Anterior, presa internațională a relatat implicarea Wagner de partea gherilei RSF în conflictul izbucnit în Sudan, în primăvara acestui an.
Vladimir Putin vorbește de "lumea multipolară" în fața liderilor din Africa
La summit-ul de la Sankt Petersburg, Vladimir Putin a declarat, joi, că Africa va deveni unul dintre partenerii-cheie ai Rusiei "într-o nouă lume multipolară".
Ulterior, el le-a spus șefilor Uniunii Africane că Moscova susține aderarea acestui bloc de state la G20 - grupul țărilor dezvoltate și al economiilor emergente - și și-a exprimat speranța că va putea accelera acest proces înainte de reuniunea din septembrie a grupului.
Putin a insistat, de asemenea, că Rusia va rămâne un furnizor "de încredere" de alimente în Africa, în contextul în care presa internațională a relatat bombardamentele masive efectuate de trupele Moscovei asupra porturilor ucrainene, unde se află mari cantități de cereale de care depind multe țări africane.
Liderul rus a promis că va furniza gratuit mii de tone de cereale către șase țări din Africa.
Înaintea summit-ului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat Occidentul că a făcut presiuni asupra șefilor de state din Africa să nu participe la evenimentul de la Sankt Petersburg.