Antena 3 CNN Externe Șeful NATO avertizează Rusia să nu atace liniile de aprovizionare care sprijină Ucraina, fiind o escaladare a conflictului

Șeful NATO avertizează Rusia să nu atace liniile de aprovizionare care sprijină Ucraina, fiind o escaladare a conflictului

Cerasela Stafie
1 minut de citit Publicat la 11:29 09 Mar 2022 Modificat la 11:29 09 Mar 2022
Jens Stoltenberg
Șeful NATO avertizează Rusia să nu atace liniile de aprovizionare care sprijină Ucraina, fiind o escaladare a conflictului Sursa foto: Hepta.ro

”Există un război în Ucraina și, desigur, liniile de aprovizionare din interiorul Ucrainei pot fi atacate. Un atac asupra teritoriului NATO, asupra forțelor NATO, asupra capacităților NATO, ar fi un atac asupra NATO”, a declarat secretarul general al NATO.

Stoltenberg a avertizat că un atac rusesc asupra liniilor de aprovizionare ale națiunilor aliate care sprijină Ucraina cu arme și muniții ar fi o escaladare periculoasă a războiului care se desfășoară în Europa de Est.

El a făcut aceste remarci marți într-un interviu pentru CBC News, în timp ce el, premierul Justin Trudeau și liderii Spaniei și Letoniei au vizitat baza și poligonul de antrenament al NATO de la Adazi, lângă Letoniei, Riga.

”Aliații ajută Ucraina să își susțină dreptul la autoapărare, care este consacrat în Carta ONU. Rusia este agresorul, iar Ucraina se apără. Dacă există vreun atac împotriva vreunei țări NATO, a unui teritoriu NATO, va declanșa articolul 5", a subliniat Stoltenberg.

Articolul 5 este clauza de autoapărare din tratatul fondator al NATO, care prevede că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor celor 30 de națiuni membre. 

”Sunt absolut convins că președintele Putin știe acest lucru și eliminăm orice spațiu pentru calcule greșite, neînțelegeri cu privire la angajamentul nostru de a apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a precizat șeful NATO.

Statele Unite și aliații săi, inclusiv Canada, s-au angajat într-o cursă contra cronometru pentru a trimite arme și muniții în Ucraina, care a fost sub un asalt necruțător din partea forțelor ruse de două săptămâni.

Oficiali ai comunității de informații din SUA se tem că Moscova ar putea încerca să oprească fluxul de arme care intră în Ucraina, fie cu lovituri aeriene, fie cu artilerie cu rază lungă. Armele care vin din Occident sunt descărcate în țările vecine, precum Polonia, și apoi expediate pe uscat. Stoltenberg a spus că există o distincție clară între liniile de aprovizionare din interiorul Ucrainei și cele care operează în afara granițelor acesteia.

×
x close