Antena 3 CNN Externe Şeful Biroului Interpol din Republica Moldova a fost arestat pentru 30 de zile

Şeful Biroului Interpol din Republica Moldova a fost arestat pentru 30 de zile

Viorel Ţentiu este acuzat în dosarul privind manipularea notificărilor de alertă roșie

Şeful Biroului Interpol din Republica Moldova a fost arestat pentru 30 de zile
de Claudiu Ştefan    |    07 Iun 2024   •   10:59

Acest funcționar de rang înalt va sta după gratii cel puțin 30 de zile, după cum au decis, joi, magistrații Judecătoriei Chișinău.

El intenționează să conteste măsura arestului preventiv, după cum a confirmat avocatul său.

Ţentiu se declară nevinovat la acuzațiile aduse.

Marți, săptămâna aceasta, Poliția din Republica Moldova, ajutată de ofițeri de poliție francezi și americani, a efectuat numeroase raiduri și percheziții în cadrul unei anchete vizând un presupus complot de blocare a acțiunilor Interpolului la adresa infractorilor fugari.

Astfel, au fost percheziționate 33 de locații, au fost confiscate echipamente digitale și au fost reținute inițial patru persoane pentru 72 de ore. Ulterior, a fost reținută o a cincea persoană.

Potrivit presei de la Chișinău, în afară de șeful Biroului Interpol, care a fost prezentat, joi, în fața judecătorilor cu propunere de arest preventiv, toate celelalte patru persoane au fost eliberate.

Anchetatori: mita în cazul funcționarilor care au blocat "notificările roșii" ale Interpol se ridică la milioane de dolari

Veronica Dragalin, procurorul-șef anticorupție din Republica Moldova, a declarat că operațiunea a fost lansată pe baza informațiilor furnizate, luna trecută, autoritățile franceze, care au acționat la cererea Interpol. 

Biroul Federal de Investigații al SUA a fost, de asemenea, implicat, la fel ca și oficialii britanici, a spus ea.

Procurorul-șef anticorupție mai afirmă că dovezile din cadrul anchetei au arătat că grupuri criminale cu legături în Rusia, Ucraina și în alte țări ar fi mituit oficiali pentru a elimina unele "notificări roșii" din baza de date a Interpol.

Astfel, mai multe persoane date în căutare de Interpol au putut obține azil sau statut de refugiat în Republica Moldova, pentru că alertele emise de Interpol se radiau, iar cei dați în căutare internațională puteau intra în țară.

Ulterior, acestora li se acorda statut de refugiat sau azilant politic.

Anchetatorii cred că mai multe milioane de dolari au fost plătite funcționarilor publici pentru a împiedica emiterea unor astfel de notificări despre persoane care s-ar fi refugiat în Moldova sau în altă parte.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Marile publicații americane cer retragerea lui Biden din cursa prezidențială SUA
x close