Antena 3 CNN Externe Șeful Băncii Mondiale, apel la calm: Nu faceți stocuri de alimente

Șeful Băncii Mondiale, apel la calm: Nu faceți stocuri de alimente

Cerasela Stafie
1 minut de citit Publicat la 11:01 19 Mar 2022 Modificat la 11:01 19 Mar 2022
David Malpass
Șeful Băncii Mondiale, apel la calm: Nu faceți stocuri de alimente Sursa foto: Hepta.ro

La 1 martie, șeful Băncii Mondiale și Kristalina Georgieva, șefa FMI, au emis o declarație comună în care au precizat că războiul va duce la perturbarea piețelor financiare. Acestu lucru s-ar agrava tot mai mult, pe măsură ce conflictul dintre Ucraina și Rusia persistă.

Ulterior, Malpass a făcut un apel la oameni, în cadrul unui interviu pentru The Washington Post, să nu facă stocuri de alimente. El a explicat că atât războiul, cât și comportamentul oamenii lor ca influența această criză.

Potrivit acestruia, impactul ”se extinde de la aprovizionarea cu energie și alimente până la problemele pe termen lung ale reconstrucției tuturor distrugerilor care au loc în Ucraina. Deci, pe lângă oroarea noastră față de catastrofa umană, trebuie să ne uităm la economia globală și să vedem că este o mare problemă”.

”Există proviziile pierdute din Rusia și Ucraina. Dar există și stocarea, despre care am vorbit, că oamenii trebuie să evite asta, pentru că acest lucru, în sine, crește prețurile și are cel mai mare impact asupra celor săraci”, a avertizat șeful Băncii Mondiale.

Potrivit lui Malpass, printre dovezile timpurii ale fenomenului stocării alimentelor sunt anunțurile de reducere a exporturilor. ”Unele țări au anunțat că vor reduce exporturile. Și există o listă: Rusia, Serbia și alții. Și, cu siguranță, ne-am dori să vedem că nu se întâmplă acest lucru.”  

”Aceasta a fost o problemă în criza alimentară din 2008 pentru lume. O reacție inițială a unor țări este să le spună fermierilor să nu exporte. Acesta nu este un răspuns adecvat pentru o comunitate globală - pentru o comunitate globală și un răspuns global la o criză”, a precizat acesta.

”Și apoi la nivel individual, așa cum am menționat, nu văd că va fi nevoie ca oamenii să aibă stocuri suplimentare în bucătăriile lor sau în restaurantele lor. Răspunsul mondial, mă aștept, va fi robust în ceea ce privește creșterea ofertei lor în fața acestei catastrofe”, a adăugat.

”Și atenționez din nou:lucrul corect de făcut în asemenea situații nu este să mergi să cumperi mai mult carburant sau mai multă făină. Este să admiți că lumea este o economie globală dinamică și va răspunde eficient pentru toată lumea”, a conchis liderul Băncii Mondiale.

×
TOP articole
x close