Antena 3 CNN Externe The Insider: Fostul șef al armatei Moldovei este colaborator GRU. Corespondență cu un agent rus: „Trebuie să închidem repede granița cu România”

The Insider: Fostul șef al armatei Moldovei este colaborator GRU. Corespondență cu un agent rus: „Trebuie să închidem repede granița cu România”

The Insider a avut acces la corespondența Telegram a fostului șef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, cu colonelul GRU Alexei Makarov

igor goran
igor goran la birou
de Robert Kiss    |    05 Iun 2024   •   14:20

Potrivit unei anchete The Insider, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Republicii Moldova, Igor Gorgan, a transmis informații către GRU, serviciul de informații militare ruse. 

Gorgan a raportat în mod regulat despre situația politică internă din Republica Moldova și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele lor armate.

Gorgan a fost șef al Marelui Stat Major până la sfârșitul anului 2021, până când președintele Maia Sandu l-a demis, scrie The Insider.

Folosind vechile sale legături în Ministerul Apărării al Moldovei, Gorgan rămâne un informator important pentru GRU.

Igor Gorgan și Alexey Makarov au început contacte deosebit de active în aprilie 2022, adică după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Întâlnirile confidențiale aveau loc mai ales în cafenelele din Chișinău sau la pescuit.

„Mă pot întâlni cu oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să merg mai repede înainte!!! Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Și trebuie să facem această poveste!” – spune una din scrisorile generalului moldovean.

Judecând după aceste rapoarte, GRU a fost deosebit de interesat de ce arme cumpăra Kievul de la țările vecine, inclusiv Republica Moldova.

Generalul Gorgan raportează imediat: „Ukroboronexportul ucrainean încearcă să cumpere din Moldova (sau să ia cu ajutorul „ partenerilor ” ) 6 Mig-29, care se află în Mărculești. Ei insistă foarte tare… În timp ce avioanele sunt pe loc. Vor să efectueze operațiunea printr -o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat.”

În aceeași zi, un alt mesaj: „Trenurile cu combustibil pleacă de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etulia până în așezarea ucraineană Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea și stă nemișcat ziua pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aerospațiale Ruse.”

„Mulțumesc”, răspunde colonelul Makarov.

Următorul mesaj: „Ucrainenii se plimbă pe lângă Ministerul nostru al Apărării de 3 săptămâni și cer totul, în special obuze pentru artilerie”.

Agentul Gorgan a fost bântuit și de furnizarea de arme către Ucraina prin România și îi dă un sfat colonelului Makarov: „Trebuie să închidem repede granița cu România! Aceasta este o gaură mare! O mulțime de marfă vine de acolo în Ucraina. Mai ales mărfuri militare! Românii mai au niște fabrici militare care produc arme și muniții.”

În ajunul expulzării în masă a diplomaților spioni ruși din Moldova, în iulie 2023, Gorgan a fost angajat la ONU.

Reacția Președinției Rep. Moldova: „Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de patrie”

Șeful de cabinet al președintelui Republicii Moldova, Adrian Băluțel, a venit cu o reacție la investigația publicată de siteul The Insider, potrivit TVRInfo și Ziarul de Gardă.

„Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie. În 2021 această persoană a fost destituită din funcție de Președinta Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase. Asemenea cazuri demonstrează că sunt imperios necesare o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului. Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie”, a scris Adrian Băluțel pe Telegram.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close