Şefa guvernului danez, Mette Frederiksen, a convocat, joi seară, o reuniune cu liderii partidelor daneze reprezentate în parlament, pentru a-i informa despre ''măsurile luate'' după recentele afirmaţii ale preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, care a evocat anexarea Groenlandei, au anunţat surse guvernamentale, citate de AFP.
Guvernul danez a anunțat o creștere uriașă a cheltuielilor de apărare pentru Groenlanda, la câteva ore după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, și-a repetat, chiar înaintea Crăciunului, dorința de a cumpăra teritoriul arctic. Ulterior, Trump nu a exclus chiar o intervenție armată a SUA pentru a prelua Groenlanda, iar fiul său a plecat într-o vizită pe insula care aparține Danemarcei.
Ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat, citat de BBC, că pachetul pentru apărarea Groenlandei este de cel puțin 1,5 miliarde de dolari și va permite achiziționarea a două nave noi de patrulare, două noi drone cu rază lungă de acțiune, finanțare pentru creșterea personalului la Comandamentul Arctic din capitala Nuuk și o modernizare pentru unul dintre cele trei aeroporturi civile principale din Groenlanda pentru a gestiona avioanele de luptă supersonice F-35.
''Întâlnirea cu liderii de partide ne dă ocazia de a împărtăşi măsurile pe care guvernul le-a luat în ultimele zile'', a declarat ministrul de externe danez Lars Lokke Rasmussen.
Danemarca nu se află într-o ''criză diplomatică'', dar acest lucru nu înseamnă că ''este imposibil să existe una dacă vorbele se transformă în fapte. Cred că Trump trebuie să fie luat în serios, dar nu obligatoriu cuvânt cu cuvânt. Nu avem nicio ambiţie de a intensifica un război al cuvintelor cu un preşedinte care va accede în Biroul Oval'', a mai spus şeful diplomaţiei daneze.
Donald Trump, care va prelua funcţia de preşedinte al Statelor Unite în 20 ianuarie, a refuzat luni să excludă recurgerea la acţiuni militare sau economice ca parte a dorinţei sale declarate ca SUA să preia controlul asupra Groenlandei, precum şi a Canalului Panama. El a spus că SUA au nevoie de Groenlanda din raţiuni de securitate naţională. Marţi, Trump a ameninţat că va folosi "forţa economică" împotriva Canadei, după ce afirmase cu o zi înainte că este în interesul acestui aliat al Statelor Unite să devină "al 51-lea stat" american.
Trump deja afirmase la finalul anului trecut că în opinia sa controlul Groenlandei este ''o necesitate absolută pentru securitatea naţională şi libertatea în lume''.
Mette Frederiksen a subliniat luni că ''Groenlanda este a groenlandezilor'', precizând însă că SUA sunt ''aliaţii noştri cei mai apropiaţi''.
''Groenlanda aparţine poporului Groenlandei, iar dezvoltarea şi viitorul Groenlandei sunt decise numai de poporul său'', a insistat guvernul teritoriului autonom danez miercuri, într-un comunicat.
Groenlanda, care încearcă să obţină suveranitatea, dar rămâne dependentă financiar de Danemarca, a devenit tot mai atractivă pentru resursele sale naturale - deşi prospectarea petrolieră şi exploatarea uraniului sunt interzise - şi pentru importanţa sa geostrategică, Statele Unite având deja o bază militară pe acest teritoriu.