Antena 3 CNN Externe Sectorul public şi cel privat din Grecia în conflict din cauza măsurilor de austeritate

Sectorul public şi cel privat din Grecia în conflict din cauza măsurilor de austeritate

Sectorul public şi cel privat din Grecia în conflict din cauza măsurilor de austeritate
10 Mar 2010   •   03:44

Noul pachet de măsuri de austeritate din Grecia a dus la crearea unui divizări între angajaţii din sectorul public şi cei din privat, declanşând un sentiment de ură al angajaţilor privaţi contra funcţionarilor, priviţi ca privilegiaţi în privinţa cui ar trebui să plătească pentru datoria ţării.

Sub presiunea partenerilor din UE, guvernul a anunţat noi măsuri menite a economisit 4,8 miliarde euro, inclusiv prin creşterea TVA şi a taxelor, reducerea venitului şi îngheţarea pensiilor.
Sindicatele au convocat greve, iar sondajele arată că deşi grecii acceptă nevoia de sacrificii, se opun acestui pachet. Se estimează că austeritatea nu afectează persoanele potrivite.

"Oamenii sunt divizaţi din cauza măsurilor, deoarece jumătate sunt funcţionari şi restul, idioţii care sprijină funcţionarii publici. De ce ar trebui să plătesc eu pentru ei?" arăta omul de afaceri Yannis Kotoulas pentru Reuters.
Un sondaj de opinie arată că 60 procente din persoanele intervievate dezaprobă noile măsuri. Circa jumătate susţine o reducere a plăţii de concediu pentru funcţionari şi 52 procente încă au o opinie pozitivă despre premierul George Papandreou.
Cea mai nepopulară măsură, pentru două treimi dintre respondenţi, este creşterea cu doi la sută a TVA.
Angajaţii publici din Grecia primesc în medie salarii mai mari, lucrează mai puţin şi se pensionează mai repede decât colegii lor din privat.

Prin lege, angajaţii publici nu pot fi concediaţi şi sunt priviţi de greci ca sursă de corupţie, în special autorităţile de planificare urbană a oraşelor, finanţele şi spitalele.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close