Suntem conştienţi de pericolul pe care îl reprezintă consumul excesiv de sare, grăsimi şi calorii în dieta noastră, dar specialiştii din domeniul sănătăţii avertizează că şi aportul zilnic de zahăr ar trebui luat în considerare.
Experţii au dezvăluit faptul că dieta noastră de zi cu zi este "mult prea dulce" şi au avertizat că excesul de zahăr ne expune riscului de diabet, cancer şi boli de inimă.
Zahărul în cantităţi mari se găseşte chiar şi în alimente la care nu ne gândim, cum, ar fi sosurile şi mâncărurile conservate.
Ironic este faptul că mâncarea "sănătoasă" cu conţinut mic de grăsimi conţine de fapt cel mai mult zahăr.
"Îndepărtarea grăsimii din alimentele procesate le face mult mai puţin atrăgătoare pentru papilele noastre gustative. Consecinţa inevitabilă este că producătorii folosesc alte ingrediente în exces pentru a înlocui grăsimile, cum ar fi zahărul".
Cantitatea de zahăr necesară unui om este de 50 g pe zi, echivalentul a zece cuburi pentru adulţi şi copii mai mari, şi nouă cuburi pentru copiii de cinci-zece ani. Însă doar o sticlă de Coca Cola ne aduce peste limita admisă. Alte exemple includ milkshake-ul de la McDonald’s care conţine un număr uimitor de 16 cuburi de zahăr.
Chiar şi o salată sănătoasă conţine două cuburi de zahăr, folosit ca şi îndulcitor pentru dressing.
Singurele care nu conţin atât de mult zahăr sunt laptele, legumele, fructele, inclusiv fructele uscate.
În medie, adulţii din Marea Britanie consumă în jur de 18 cuburi de zahăr pe zi, echivalentul a 90 de grame.
Cele mai nesănătoase forme de zahăr sunt: zahărul de masă (zaharoza) şi siropul îndulcitor de porumb. Cu toate acestea, ambele sunt cele mai frecvent folosite în alimente.
Dar cum poţi identifica un produs alimentar cu un conţinut mare de zahăr? Site-ul NHS Choises sugerează că un produs alimentar cu mai puţin de 5 g per 100 g este clasificat ca fiind scăzut. Dar mai mult de 15 g de zahăr per 100 g este foarte mult.
Cantitatea mare de zahăr creşte cantitatea de insulină, care la rândul ei creşte riscul de diabet zaharat.
În plus, organismul nostru transformă surplusul de zahăr în grăsime, care este stocată în jurul organelor principale, expunându-ne la riscul bolilor de ficat şi de inimă.
Încă nu se ştie din ce cauză, dar multe tumori par să aibă receptori de insulină. Deci, o creştere a acestei substanţe va avea rol de combustibil pentru aceste tumori, informează Daily Mail.