Misterul peştilor cu ochi tubulari şi cap transparent, Macropinna microstoma, a fost elucidat de oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare al Acvariului din Golful Monterey. Dacă până în prezent se credea că ochii peştelui sunt fixaţi în sus permiţându-i să observe doar ceea ce se întâmplă deasupra sa, noul studiu demonstrează că ochii tubulari se pot roti în orice direcţie în interiorul învelişului transparent care le acoperă capul, anunţă www.mbari.org.
În acest fel, peştii îşi pot găsi mult mai uşor prada. Odată aleasă prada, peştele îşi îndreaptă ochii în faţă şi se îndreaptă către victimele lor.
Peştele a fost descoperit pentru prima oară în 1939. Atunci, cercetătorii marini au descoperit că ochii tubulari ai peştelui sunt foarte sensibili la lumină. Însă,unghiul de vedere este foarte îngust.
Aceşti peşti trăiesc la o adâncime de până la 800 de metri. Din această cauză, cei doi oameni de ştiinţă care au condus acest studiu, Bruce Robison şi Kim Reisenbichler, au fost nevoiţi să utilizeze un submarin ghidat de la distanţă, care dispune de o camera video.
Cu ajutorul acestor camere video, cercetătorii au reuşit să surprindă imagini cu aceşti peşti . Aceştia stăteau, de obicei, nemişcaţi, ochii acestora fiind verzi în lumina reflectoarelor subamarinului.
Oamenii de ştiinţă au şi prins un estfel de exemplar şi l-au sutdiat, timp de câteva ore, în interiorul unui acvariu din navă. În acest fel, cercetătorii au putut să observe că peştele îşi poate rotii ochii tubulari atunci când îşi schimbă pozitia corpului din plan orizontal în plan vertical.
Antena3.ro