Dacă Margaret Thatcher a fost supranumită "Doamna de fier", acelaşi lucru se poate spune şi despre Angela Merkel, cea care conduce cea mai puternică ţară din Europa şi o face ca niciun alt conducător de până acum.
Mulţi au comparat-o cu Hitler din cauza modului în care se distanţează şi analizează problemele pentru a lua cea mai bună decizie pentru ţara ei şi Uniunea Europeană, în plan secund. Ce a diferenţiat-o şi ce i-a adus succesul femeii care candidează pentru a treia oară la funcţia de cancerlar federal?
Nu se poate spune că Angela Merkel are parte de vremuri linişte. În iunie, la Sankt Petersburg, era pe punctul de a deveni victima unui complot politic. La deschiderea unei expoziţii cu obiecte de artă confiscată în timpul perioadelor de ocupaţie, preşedintele rus Vladimir Putin planificase o încălcare a protocolului iniţial, interzicându-i doamnei cancelar să-şi susţină discursul. Merkel a reacţionat ameninţând că îşi va scurta turneul oficial în Rusia, reuşind să îl facă mat pe liderul de la Kremlin. O victorie şi o dovadă a abilităţilor de jucător ale şefei guvernului german.
Reţeta succesului? Taci, observă şi acţionează în tihnă
Cu totul altfel se prezintă în scandalului iscat de interceptările NSA (National Security Agency). O lovitură atât pe plan intern cât şi pe plan extern pentru doamna cancelar. Tocmai cel mai apropiată aliat al Berlinului, Statele Unite ale Americii, îşi spionează prietenii germanii cu toate dispozitivele din dotarea serviciilor secrete. Iar colegii din spionajul german se implică cu trup şi suflet în aceste acţiuni la limita legalităţii. Iniţial, Merkel preferă să tacă, apoi prin vocea purtătorului de cuvânt îşi anunţă indignarea. "Ea temperează toate controversele", susţine istoricul Edgar Wolfrum. Analizează problemele şi să alătură în final majorităţii. Un talent politic, prin care câştigă atât prieteni cât şi duşmani.
Partea mai dură a caracterului ei devine vizibilă în abordarea chestiunilor europene. Din 2008, doamna cancelar este solicitată mai ales în momente de criză. Pentru că Grecia se clatină, încearcă să salveze moneda unică. Deşi nu este iubită nici la Atena şi nici în restul Europei de sud, la nivel internaţional politica ei se bucură de aprecieri, scrie
Deutsche Welle.