Mamuţii aveau mai mult decât blana care să îi protejeze de condiţiile meteo nefavorabile, au descoperit cercetătorii. Aceasta specie extinctă avea o formă de sânge antigel ce permite corpului să fie alimentat cu oxigen în temperaturi sub zero grace, potrivit un studiu al ADN-ului extras dintr-un mamut vechi de 43.000 ani.
O adaptare genetică a hemoglobinei mamutului ? molecula ce transportă oxigen în sânge? îi permitea să supravieţuiască la latitudini mari fără a pierde mult din căldură.
Strămoşii mamutului blănos erau originari din Africa ecuatorială cu şapte milioane de ani în urmă, dar populaţiile au emigrat spre nord acum peste un milion de ani, într-o perioadă când schimbarea climatică a provocat o cădere a temperaturilor pe Glob.
Spre deosebire de elefanţii moderni, care au evoluat cu urechi mari şi alte caracteristici pentru a-i răcori în căldura foarte mare, mamuţii au supravieţuit prin conservarea căldurii, prin urechi şi cozi mici.
În cel mai recent studiu o echipă condusă de Kevin Campbell de la Universitatea Manitoba din Canada a mai descoperit o caracteristică. Acesta a izolat o hemoglobina dintr-un mamut descoperit în Siberia şi l-a comparat cu codul genetic al elefanţilor.
ADN-ul diferea puţin, dar semnificativ. Schimbările de un procent au arătat că avea nevoie de mai puţină energie pentru ca hemoglobina mamutului să elibereze oxigentul în corp. "Efectiv permitea sângelui să curgă rece. Fără adaptarea genetică, mamuţii ar fi pierdut mai multă căldură iarna, şi ar fi trebuit să o înlocuiască mâncând mai mult. Iarna, este mai puţină mâncare, aşa că era un avantaj pentru ei," explica Campbell .
Actualele specii arctice, precum renul, au dezvoltat sisteme similare anti-îngheţ.
Antena3.ro