„Egiptul trebuie să aibă cât mai rapid un guvern civil", consideră Ban Ki-moon.
La rândul său, Uniunea Europeană a remarcat că situaţia lui Mohamed Morsi rămâne incertă.
„Situaţia lui Mohamed Morsi este incertă. În orice caz, trebuie respectate toate principiile justiţiei şi drepturile omului", a declarat Michael Mann, purtătorul de cuvânt al lui Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.
Oficialul UE a evitat să catalogheze evenimentele din Egipt drept lovitură de stat: „Este evident că noi nu suntem în favoarea intervenţiilor militare. Dar este interesant că armata a justificat intervenţia prin evitarea unei băi de sânge”.
Pe de altă parte, ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, consideră că înlăturarea de la putere a lui Morsi reprezintă „un eşec major pentru democraţie" şi a făcut apel la toate părţile implicate să „renunţe la violenţă”.
„Este vorba despre un eşec major pentru democraţia din Egipt", a declarat Westerwelle, care este de părere că „Egiptul trebuie să revină cât mai repede posibil la o ordine constituţională. Există un pericol real ca tranziţia democratică din Egipt să fie serios alterată".
„Îndemnăm toate părţile să renunţe la violenţă. Urmărim îndeaproape evoluţiile din Egipt şi vom lua decizii politice după ce vom trage concluzii", a adăugat şeful diplomaţiei germane.
La Londra, ministrul britanic de Externe, William Hague, a anunţat, joi dimineaţă, că Marea Britanie va „lucra" cu noua putere din Egipt, reafirmând că Londra nu este în favoarea „intervenţiilor militare".