”Știm relația foarte strânsă dintre Rusia și Belarus și, prin urmare, este greu de crezut că regimul de la Minsk ar putea face așa ceva fără niciun fel de coordonare cu Rusia”, a declarat Stoltenberg pentru Sky News.
NATO cere eliberarea jurnalistului belarus Roman Protasevici și a partenerei lui, Sofia Sapiega, care sunt reținuți după ce avionul în care se aflau a fost deviat de forțele militare din Belarus.
Comentariile lui Stoltenberg au potențialul de a alimenta tensiunile la granițele Rusiei, pe măsură ce mii de trupe NATO își exercită activitatea în România în cadrul Operațiunii Steadfast Defender, transmite Sky News.
NATO a calificat incidentul „deturnare sponsorizată de stat”.
Statele membre NATO vor sancționa Belarusul și solicită o investigație independentă de urgență. Nu va exista un răspuns militar, dar avioanele NATO vor continua să monitorizeze Rusia și aliații săi.
Turcia a presat NATO să îşi atenueze reacţia oficială faţă de Belarus
Turcia i-a presat pe aliaţii din NATO să îşi atenueze reacţia oficială faţă de Belarus pentru aterizarea forțată a avionului și detenția jurnalistului dizident Roman Protasevich, au dezvăluit doi diplomați pentru Reuters.
Ankara a insistat ca orice mențiune privind sprijinul pentru mai multe sancțiuni din partea Occidentului pentru Belarus și solicitările de eliberare a prizonierilor politici să nu apară în text, au spus cei doi diplomați. Mențiuni despre suspendarea cooperării NATO cu Belarus au fost, de asemenea, eliminate, au mai spus sursele.
Cei 30 de aliați ai NATO au lansat miercuri o declarație prin care condamnă aterizarea forțată a unui zbor Ryanair pentru arestarea jurnalistului Roman Protasevich, dar nu au inclus și sancțiunile pe care aliații baltici și Polonia le-au solicitat.
Diplomații au spus că Ankara ar putea încerca să întrețină relațiile oficiale cu Moscova, cel mai apropiat aliat al Belarusului, și să mențină relațiile economice cu Belarusul prin intermediul Turkish Airlines, care are zboruri zilnice către Minsk. O altă posibilitate ar putea fi dorința Turciei de a primi turiștii ruși în această vară, potrivit ekathimerini.com.
Ministerul turc de externe nu a răspuns imediat la solicitarea unui comentariu.
Cum a fost deturnată cursa Ryanair spre Minsk
Zborul FR4978 se îndrepta, duminică, spre Vilnius după ce decolase de la Atena. Chiar înainte să ajungă în spațiul aerian lituanian, aparatul a virat est către Minsk.
La bord se aflau 171 de pasageri, conform surselor lituaniene și grecești.
Ryanair a dat publicității un comunicat în care spune că aparatul său a fost anunțat de controlul de trafic aerian din Belarus că la bord ar exista o potențială amenințare de securitate.
Piloții au primit instrucțiuni să se îndrepte spre cel mai apropiat aeroport, cel din Minsk.
Informațiile oferite de site-ul Flightradar24 indică faptul că aeronava Ryanair era mai aproape de capitala lituaniană Vilnius decât de Minsk, atunci când a primit instrucțiunile.
Potrivit Ryanair, verificările efectuate la Minsk nu au arătat nimic suspect iar aparatul a primit permisiunea de a decola după cinci ore petrecute la sol.
Ryanair menționează că a anunțat agențiile competente la nivel național și european în legătură cu acest incident.