Întrunirea a fost convocată ca urmare a incidentului de marți noaptea, în care o rachetă a lovit teritoriul polonez și a ucis două persoane.
Autoritățile poloneze au comunicat că este vorba de o rachetă de fabricație rusească.
Ulterior, surse oficiale americane citate de presa internațională au arătat că evaluarea serviciilor de informații din SUA indică faptul că racheta a fost lansată de pe teritoriul ucrainean.
Rusia a negat orice implicare în incident.
Declarațiile făcute de Jens Stoltenberg după ședința Consiliului Nord-Atlantic, în continuare:
- Exploziile de ieri au avut loc în timpul valului masiv de rachete lansat de Rusia asupra Ucrainei
- O investigație este în curs
- Nu avem indicii că este un atac deliberat
- Nu avem informații că Rusia ar pregăti acțiuni militare ofensive împotriva NATO
- Analiza noastră preliminară arată că, probabil, racheta a fost lansată de apărarea antiaeriană ucraineană, care a tras împotriva proiectilelor lansate de ruși
- Dar vreau să fiu foarte clar, nu este vina Ucrainei
- Rusia poartă responsabilitatea, până la urmă, pentru faptul duce acest război ilegal împotriva Ucrainei
- Aliații NATO au exprimat cele mai profunde condoleanțe pentru victimele acestui incident
- Am ajuns la concluzia că vom sprijini Ucraina în continuare, în drepturile sale de apărare
- Rusia trebuie să înceteze acest război fără sens
- Am vorbit cu președinții american și polonez și am căzut de acord că trebuie să rămânem vigilenți, calmi și în coordonare strânsă
- Vom continua să monitorizăm cu atenție situația.
- NATO rămâne unit și va face tot ce este necesar pentru a-și apăra membrii
Președintele Poloniei: "Incidentul cu rachetă, probabil provocat de Ucraina, fără intenție. Nu sunt indicii că țara a fost atacată"
Înaintea declarațiilor lui Jens Stoltenberg, președintele Poloniei, Andrzej Duda (foto următoare), a spus că nu sunt elemente care să indice că racheta căzută marți în Polonia ar reprezenta un atac deliberat împotriva țării sale.
"Nu sunt indicii că a fost un atac intenționat asupra Poloniei. Cel mai probabil, a fost o rachetă a unui sistem S-300, de fabricație rusească. În acest moment nu avem nicio probă că racheta a fost trasă de partea rusă", a menționat el într-o declarație citată de CNN.
Duda a subliniat, în schimb, că există "multe indicii" că racheta ar fi fost parte a sistemului de apărare aeriană ucraineană și că, "din păcate", a căzut pe teritoriul polonez.
Președintele polonez a mai estimat că situația a fost creată accidental de partea ucraineană în timp ce intercepta rachetele lansate de Rusia.