Antena 3 CNN Externe Seceta aduce Bosnia în pragul foametei

Seceta aduce Bosnia în pragul foametei

Seceta aduce Bosnia în pragul foametei
28 Aug 2007   •   15:13

Locuitorii din Bosnia se află în pragul foametei din cauza secetei care a distrus peste 40 la sută din recoltele de anul acesta. Experţii avertizează că rezervele de grâne ale ţării se vor epuiza în două săptămâni, dar sunt unele regiuni care vor rămâne fără pâine, în doar câteva zile. Soluţia este importul, dar Serbia şi Croaţia sunt şi ele în aceeaşi situaţie. Criza grâului, care a dus la o creştere semnificativă a preţului făinii pe piaţă, a provocat aprecierea dramatică a preţurilor la produsele de bază.

Experţii au calculat că preţul pâinii şi cel al uleiului alimentar au crescut deja cu sută la sută, în anumite regiuni ale ţării. Panica provocată de resursele insuficiente s-a manifestat în special la Sarajevo, unde magazinele au fost nevoite să limiteze vânzarea de ulei la 15 litri pentru fiecare gospodărie. Aceiaşi experţi se aşteaptă ca recenta criză a alimentelor să ducă la tulburări sociale, în special din septembrie, când va intra în vigoare creşterea preţurilor la produsele de bază. Aceasta va presupune o creştere cu până la minim 30% a preţurilor la legume, fructe, carne şi lapte.

Orice creştere a preţurilor va împovăra peste limită familiile de bosniaci care şi aşa abia se descurcă. Camera de Comerţ a Bosniei-Herzegovina a cerut guvernului să înceapă negocierile pentru importul de porumb din statele vecine, Serbia şi Croaţia, cât mai rapid posibil. Experţii cred că este nevoie de 50.000 de tone de făină şi 25.000 de tone de porumb, din ambele ţări. Problema ar putea fi însă dificil de rezolvat, în condiţiile în care chiar Serbia a introdus embargoul la exporturi, tot din cauza secetei, iar Croaţia a anunţat că intenţionează să ia aceeaşi măsură.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close