Căpitanul Richard Phillips era reţinut, de cinci zile, pe o barcă de salvare în derivă pe apele oceanului. El a fost eliberat duminică, după ce trei dintre piraţii care-l păzeau au fost eliminaţi de trăgătorii de elită ai marinei americane.
Un al patrulea pirat a fost luat prizonier şi ar putea fi judecat în Statele Unite. Preşedintele Obama, care a dat ordinul final de atac, a promis o luptă necruţătoare împotriva piraţilor.
?Vom continua să colaborăm cu partenerii noştri pentru a preveni viitoarele atacuri. Trebuie să fim mereu pregătiţi ca să le facem faţă atunci când au loc. Şi trebuie să facem totul ca aceia care comit acte de piraterie să fie traşi la răspundere pentru crimele lor? a spus Obama.
Răpitorii căpitanului erau adolescenţi de 17 - 19 ani, şi aveau armament greu. Intervenţia grupului de comando l-a făcut pe şeful lor să ameninţe că se va răzbuna pe toţi americanii care ajung în zonă. Luni, avionul unui congresman american a fost ţinta unui tir de mortiere pe aeroportul capitalei somaleze, Mogadishu. Trei civili somalezi au fost ucişi şi peste 20 răniţi, dar avionul nu a fost atins.
Atacul a fost revendicat de un lider islamist local care nu l-a prezentat, totuşi, ca o răzbunare pentru intervenţia marinei americane. Deşi ţările NATO şi China au trimis importante forţe navale în apele somaleze, piraţii şi-au intensificat, în ultimul timp, atacurile. Sâmbătă a fost capturat un remorcher italian cu un echipaj de 16 marinari, între care cinci români.
În replică, militarii americani propun înarmarea echipajelor de pe navele comerciale, dar experţii consideră că aceasta nu ar duce decât la creşterea violenţei. Pentagonul a recunoscut că ?nu există o soluţie pur militară? la problema pirateriei din Somalia, ţară cuprinsă de anarhie de aproape două decenii.
Antena 3