Președintele Băncii Naționale a Poloniei, Adam Glapinski, a dezvăluit recent că banca centrală va continua să cumpere aur și urmărește ca metalul prețios să constituie 20% din rezervele băncii. Banca Națională a Poloniei (NBP), cunoscută și sub numele de Narodowy Bank Polski, a devenit cel mai mare cumpărător de aur dintre băncile centrale în al doilea trimestru al anului 2024, la egalitate cu India, potrivit Consiliului Mondial al Aurului. Asta după ce NBP a cumpărat aproximativ 19 tone de metal prețios, scrie Euronews.
Președintele Băncii Naționale a Poloniei, Adam Glapinski, a mai spus că banca centrală intenționează să se asigure că aurul reprezintă 20% din rezervele sale. În prezent, aurul reprezintă aproximativ 14,7% din rezervele BNP.
Grzegorv Dróżdż, analist de piață la Conotoxia, a declarat: „La sfârșitul celui de-al doilea trimestru al acestui an, rezervele de aur ale Poloniei au crescut la 377,4 tone, iar ritmul achizițiilor de lingouri, deținute în principal la Banca Angliei, începând cu luna aprilie a acestui an a depășit chiar și cele mai mari economii ale lumii.”
În al doilea trimestru al anului, prețul aurului a depășit, de asemenea, nivelul record de 2.500 de dolari (2.249,26 euro) pe uncie.
Acest lucru a condus la mai multe speculații despre dacă aurul ar putea fi o investiție bună în acest moment și de ce băncile centrale s-au luptat pentru a-și consolida rezervele de metal prețios în ultima vreme.
De ce băncile centrale cumpără mai multe lingouri de aur?
Unul dintre principalele motive pentru care băncile centrale se aprovizionează mai mult cu aur este acela de a-și putea diversifica suficient rezervele pentru a se proteja împotriva incertitudinii macroeconomice și a șocurilor geopolitice.
Acest lucru se datorează faptului că, din punct de vedere al volatilității economice și geopolitice, atunci când prețurile valutare și ale altor active pot fluctua, aurul este văzut ca un activ de refugiu și o acoperire împotriva inflației.
Ca atare, performanța relativ stabilă a aurului în perioadele de criză, precum și calitățile sale de acoperire împotriva inflației sunt factori determinanți în spatele băncilor centrale în alegerea metalului. Este, de asemenea, o modalitate eficientă de diversificare a portofoliilor băncilor centrale.
De asemenea, aurul este mai puțin afectat de problemele politice și poate fi folosită ca garanție valoroasă și instrument de politică monetară. În unele cazuri, aurul poate ajuta și țările care se confruntă cu sancțiuni internaționale, cum ar fi Rusia, să le evite. Acest lucru, la rândul său, stimulează aceste țări să cumpere mai mult aur și să-l folosească pentru a-și menține lichiditatea, în cazul în care alte mijloace de finanțare sunt blocate sau dificil de accesat.
În alte cazuri, băncile centrale cumpără mai mult aur pentru a-și ajuta țările să reducă dependența de monedele dominante la nivel global, cum ar fi dolarul american.
Potrivit World Gold Council, cererea de aur a ajuns la 183 de tone în al doilea trimestru al anului. Aceasta a fost o creștere de 6% față de anul precedent, dar o scădere de 39% față de trimestrul precedent.
Cumpărările nete în prima jumătate a anului au ajuns la 483 de tone, ceea ce a fost cu 5% mai mult decât în perioada corespunzătoare a anului trecut.
Ce țări mai cumpără aur
În afară de Banca Națională a Poloniei și Banca Indiei, Banca Centrală a Turciei continuă să cumpere în mare măsură aur, adăugând 15 tone la rezervele sale în al doilea trimestru al anului. Astfel, banca centrală a Turciei a cumpărat 45 de tone de aur până acum în acest an.
Iordania, Qatar, Rusia, Uzbekistan, Kârgâzstan, Irak și băncile centrale ale Republicii Cehe au cumpărat, de asemenea, cantități semnificative de aur în T2.
Pe de altă parte, Banca Populară Chineză (PBoC) și-a încetinit considerabil tendința de cumpărare a aurului în al doilea trimestru al anului.
În Polonia, cererea de aur a crescut în urma pandemiei de COVID-19 și din cauza războiului Rusia-Ucraina. Mai mulți investitori se tem că invazia rusă în Ucraina s-ar putea răspândi în Polonia și vor să se pregătească în cazul unui astfel de scenariu investind mai mult în aur.
În afară de aur, Banca Națională a Poloniei a mai dezvăluit că investește în acțiuni străine și obligațiuni corporative cu ajutorul fondurilor tranzacționate la bursă (ETF), ca o altă modalitate de a-și diversifica rezervele.