Arabia Saudită şi Qatarul, ţinând cont de reticenţele Statelor Unite faţă de ideea de înarmare a islamiştilor, nu au livrat până în prezent arme grele opozanţilor sirieni, care puteau inversa în favoarea lor cursul războiului civil în Siria, scrie New York Times, potrivit
AFP.
Fără arme grele, rebelii rezistă mai dificil trupelor loiale preşedintelui Bashar al-Assad, care sunt mai bine echipate, ce determină astfel prelungirea conflictului care a început de un an şi jumătate şi s-a soldat cu aproximativ 31.000 de morţi.
Oficiali saudiţi şi din Qatar au declarat că speră să convingă SUA că ar putea fi luată în calcul livrarea unor lansatoare de rachetă portabile şi altor tipuri de arme grele fără ca acestea să ajungă în arsenalul teroriştilor sau jihadiştilor.
"Căutăm mijlocul de a asigura că acest tip de arme nu cad în mâini rele", susţine un oficial arab.
Ministrul de Stat din Qatar al Afacerilor Externe, Khaled al-Attiyah, a apreciat că "se pot oferi automate Kalaşnikov rebelilor, dar militarii sirieni nu pot fi stopaţi cu automate Kalaşnikov".
De asemenea, pentru a livra arme mai decisive, a adăugat el, "trebuie iniţial să obţinem susţinerea Statelor Unite şi de preferat a Naţiunilor Unite".
Până în prezent, Arabia Saudită şi Qatarul au finanţat şi furnizat arme uşoare opoziţiei siriene, în timp ce preşedintele american Barack Obama, reţinut să acorde un ajutor mai mare rebelilor în acest an de alegeri prezidenţiale, s-a limitat să dea acordul pentru o susţinere logistică a Statelor Unite.
Un lider rebel, pe nume Maysara, a precizat că Guvernul saudit pare să încline să finanţeze mai multe grupuri laice, în schimb, Guvernul Qatarului pare mai apropiat de Fraţii Musulmani.