Oficialii ruşi se vor întâlni pe 8 ianuarie la Bruxelles cu partenerii lor europeni pentru a discuta pe tema crizei gazului, anunţă AFP, citându-l pe preşedintele companiei Gazprom, Alexei Miller.
?Negocieri cu partenerii noştri europeni din cadrul Comisiei Europene şi al Parlamentului European sunt prevăzute la 8 ianuarie, la Bruxelles", a declarat Miller, potrivit televiziunii ruse Vesti 24.
Ruşii de la Gazprom au întrerupt complet livrările de gaze naturale către Ungaria. Livrările "au fost întrerupte la ora 14.30 GMT" (16.30, ora României), potrivit ministrului ungar al Energiei, Csaba Molnar, citat de AFP.
Molnar a precizat că a informat Serbia şi Bosnia, care sunt aprovizionate via Ungaria, că livrările de gaze naturale nu vor mai putea fi onorate.
Gazprom a oprit livrările către Ucraina şi implicit către Macedonia, Bulgaria, Grecia, Croaţia şi alte ţări din zonă. Şi la noi sunt efecte, dar din fericire România îşi asigură numai o mică parte din consumul zilnic din gazul rusesc.
Guvernul dă asigurări că oamenii nu vor fi afectaţi, dar cere totuşi sprijin din partea comisiei europene. Bruxellesul consideră decizia Moscovei inacceptabilă, Bulgaria spune că ar fi nevoită să redeschidă o parte a centralei de la Kozlodui.
Soluţii nu există deocamdată şi nici un orizont de timp pentru reluarea livrărilor. Singura certitudine este întâlnirea de joi dintre reprezentanţii Naftogaz şi Gazprom, companiile furnizoare din Ucraina şi Rusia.
Livrările de gaz rusesc către Italia nu au atins marţi decât zece la sută din volumul obişnuit de gaze, a anunţat purtătorul de cuvânt al grupului petrolier Eni intervievat de postul italian de televiziune Sky24, informează AFP.
El a precizat că Italia depinde în prezent în proporţie de 30 la sută de furnizarea de gaze ruseşti. Compania Gazprom furnizează zilnic Italiei în medie 60 de milioane de metri cubi de gaze prin intermediul Eni, conform agenţiei Ansa.
Ministrul italian pentru Dezvoltare Economică, Claudio Scajola, a declarat, marţi, într-un comunicat, că diminuarea livrărilor de gaze ruseşti nu provoacă pentru moment "preocupări speciale" în ţara sa datorită "volumului mare de gaze stocat şi a unui consum relativ scăzut".
Şi în Franţa livrările de gaze naturale ale companiei ruse Gazprom au înregistrat, marţi, pe fondul crizei între Rusia şi Ucraina, o scădere "de peste 70 la sută " faţă de volumul furnizat în mod normal, a anunţat într-un comunicat grupul energetic GDF Suez, informează AFP.
"Au fost luate toate măsurile necesare pentru a asigura continuitatea furnizării cu gaze naturale tuturor clienţilor GDF Suez din Franţa şi din Europa", au adăugat oficialii grupului franco-belgian.
Potrivit grupului, volumul de gaze ruseşti reprezintă aproximativ 15 la sută din aprovizionarea grupului GDF Suez în Europa.
Antena3.ro