"Armele chimice nu trebuie să devină un instrument de război sau de teroare în secolul XXI". Statele Unite "sunt de părere că Consiliul de Securitate trebuie să îşi asume responsabilităţile şi să acţioneze" în Siria şi au propus fără rezultat Consiliului de Securitate numeroare proiecte de text în ultimii doi ani şi jumătate, a amintit Power.
Însă, a adăugat aceasta, "sistemul a protejat prerogativele Rusiei, protectorul unui regim care realizează cu cinism atacul chimic cel mai grav din ultimul sfert de secol". "Chiar şi după ce (Damascul) a ignorat deschis normele internaţionale care interzic utilizarea armelor chimice, Rusia continuă să ia Consiliul ostatic şi se sustrage obligaţiilor sale internaţionale, inclusiv celei de semnatar al Convenţiei internaţionale cu privire la armele chimice", a declarat aceasta.
Power a minimalizat recentele declaraţii aparent mai conciliatoare ale preşedintelui rus Vladimir Putin care nu exclude apelarea la Consiliu dacă obţine probe de necontestat ale vinovăţiei Damascului.
"Nu există nimic în relaţiile cu colegii noştri ruşi care să ne poată incita la optimism şi nu am văzut nimic în declaraţiile preşedintelui Putin care să sugereze că ar exista o posibilitate de progres în Consiliul de Securitate", declară aceasta.