Antena 3 CNN Externe Se întâmplă ACUM la graniţa cu România. Republica Moldova are probleme

Se întâmplă ACUM la graniţa cu România. Republica Moldova are probleme

O.P.
1 minut de citit Publicat la 06:54 05 Iun 2014 Modificat la 06:54 05 Iun 2014
transnistria.gif
O nouă rundă de negocieri în formatul 5+2, privind soluţionarea conflictului între R.Moldova şi regiunea separatistă prorusă Transnistria, situată la frontiera cu Ucraina, urmează să se desfăşoare pe 5 şi 6 iunie, la Viena, în speranţa găsirii unei soluţii, relatează agenţia Novosti PMR.

Potrivit unul comunicat al Ministerului transnistrean de Interne, delegaţia de la Tiraspol s-a deplasat deja spre Viena.

În cadrul acestor negocieri, ea intenţionează să se "concentreze asupra problemelor din domeniul economic, punând accentul pe eliminarea blocadei economice din partea Kievului şi Chişinăului", informează Ministerul într-un comunicat publicat miercuri.

De asemenea, partea transnistreană intenţionează "să acorde o atenţie deosebită problemei legate de acordarea obligatorie a cetăţeniei Republicii Moldova locuitorilor din Transnistria, care vor să obţină paşapoarte ruse sau ucrainene".

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, consideră "prin aceste negocieri trebuie să găsim un compromis pentru a soluţiona mai multe probleme şi a elimina anumite bariere artificiale".

La rândul său, Chişinăul va aborda problema şcolilor cu predare în limbă română din Transnistria, potrivit vicepremierului moldovean Eugen Carpov.

"Vom aborda probleme legate de funcţionarea şcolilor cu predare în limbă română" din stânga Nistrului, a declarat Carpov.

De asemenea, se va discuta despre "situaţia fermierilor moldoveni, care se confruntă cu anumite probleme atunci când îşi cultivă pământul în zonele de frontieră", a adăugat el.

Reprezentantul special al OSCE pentru procesul de soluţionare transnistreană, ambasadorul Radojko Bogojevici, a declarat anterior că părţile implicate în conflict "au multe subiecte de discutat".

Întrebat cu privire la rolul Ucrainei în calitate de garant la negocieri, el a menţionat că "formatul 5+2 (între Chişinău şi Tiraspol, cu Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori şi Uniunea Europeană şi Statele Unite ca observatori) se află într-o situaţie dificilă şi voi încerca să distanţez procesul de negocieri de criza din Ucraina".

Ambasadorul a menţionat că după negocieri reprezentanţii tuturor părţilor vor participa, în perioada 9-12 iunie, la Munchen, la o conferinţă pe tema consolidării încrederii reciproce.

 

 

×
x close