În ultimele decenii, Terra și-a accelerat rotația din cauza schimbărilor din nucleul lichid.
Însă topirea gheții din Groenlanda și Antarctica a contracarat într-o anumită măsura creșterea vitezei de rotație a Pământului, deoarece a schimbat locul unde se concentrează masa planetei.
În consecință, omenirea ar urma să dea ceasurile înainte cu o secundă în jurul anului 2029, pentru a menține timpul universal sincronizat cu rotația planetei.
Dacă nu ar fi fost impactul dat de topirea gheții, care a redus accelerarea rotației, schimbarea orei ar fi fost necesară cu trei ani mai devreme, în 2026.
Topirea gheții polare a adus mai multă masă la ecuator
Duncan Agnew, autorul al studiului citat de presa internațională studiului și geofizician la Scripps Institution of Oceanography din cadrul Universității din California, spune că topirea gheții din Groenlanda și Antarctica a schimbat locul în care se concentrează masa Pământului.
Mai puțină gheață solidă în zonele nordice și sudice ale planetei înseamnă că există mai multă masă în jurul ecuatorului, arată el.
Agnew a recurs la exemplul unui patinator care se învârte pe gheață pentru a descrie consecințele.
Specialist: Imaginați-vă un patinator care se învârte cu viteză și își întinde brațele
"Dacă un patinator începe să se învârtă, el va încetini dacă își coboară brațele sau își întinde picioarele. Însă dacă sportivul își retrage brațele spre interior, se va roti mai repede", a explicat acest om de știință.
Topirea gheții din Groenlanda și Antarctica este un fenomen în creștere și este determinat în principal de schimbările climatice provocate de om.
În GALERIA FOTO următoare, ghețari afectați de schimbările climatice, fotografiați în timpul celei de-a 8-a expediții naționale științifice în Antarctica, organizată de Institutul de Cercetare Polară TUBİTAK MAM sub auspiciile autorităților din Turcia, februarie 2024:
Este unul dintre factorii care contribuie la decelerarea vitezei cu care Pământul se rotește în jurul propriei axe.
Fricțiunea provocată de maree pe platoul oceanic, datorată în parte atracției gravitaționale a Lunii, este un alt factor de încetinire.
În același timp, miezul lichid al planetei se rotește independent de învelișul său exterior solid.
Dacă miezul încetinește, învelișul solid accelerează, conform legii de conservare a impulsului.
Nu este clar de ce se modifică, în timp, viteza nucleului Terrei.
Specialiștii atrag atenția că se cunosc foarte puține dintre lucrurile care se petrec la aproximativ 3.000 de kilometri sub scoarța Pământului, motiv pentru care evoluția fenomenelor din miezul lichid este impredictibilă.
Ce înseamnă că omenirea "pierde" o secundă" până la sfârșitul acestui deceniu
O secundă extrasă din timpul curent poate să nu pară mare lucru, însă există sistemele de calcul create pentru activități precum tranzacțiile bursiere și care trebuie să fie precise la nivelul unei miimi de secundă.
Multe sisteme informatice dispun de software care le permite să adauge o secundă, dar puține au capacitatea de a scădea una.
Deși schimbarea se va reflecta într-un efort de actualizare a unor aplicații informatice, specialiștii estimează că pentru majoritatea oamenilor viața va continua ca de obicei.