Decizii controversate la summitul NATO de la Bucureşti în privinţa scutului antirachetă din Europa. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat că nu s-a luat încă o hotărâre financiară în ceea ce priveşte scutul antirachetă. "Avem mai multe opţiuni dar suntem încă în faza discutării costurilor şi cui revin acestea", a precizat secretarul general al NATO. Totuşi, Statele Unite şi Cehia au anunţat că au încheiat un acord privind amplasarea pe teritoriul ceh a unor elemente ale scutului antirachetă american. "Acest acord este un pas important în efortul nostru de asigurare a protecţiei ţărilor noastre şi a aliaţilor noştri din NATO, în faţa ameninţării tot mai mari a proliferării rachetelor balistice şi armelor de distrugere în masă", au anunţat reprezentanţii SUA şi Cehiei. Presa rusă a anunţat, joi, citând surse americane, că la Bucureşti se va decide amplasarea scutului anti-rachetă în Cehia şi Polonia. Aşa s-a şi întâmplat. În Cehia va fi amplasată o staţie radar care va detecta lansarea de rachete balistice. Staţia va funcţiona împreună cu zece rachete de interceptare instalate în Polonia. Negocierile dintre Statele Unite şi Polonia ar putea continua timp de mai multe săptămâni.
În acelaşi context preşedintele Traian Băsescu a declarat că "NATO îşi va asuma crearea unui scut anti-rachetă complementar pentru statele care nu sunt apărate de scutul antirachetă american. În această situaţie este şi România", a spus Băsescu.
Rămâne de văzut care va fi reacţia oficială a ruşilor. preşedintele Vladimir Putin este aşteptat să sosească joi seara la Bucureşti, dar nu va discuta aici cu preşedintele SUA, George W: Bush. Cei doi urmează să se întâlnească după summitul NATO, la Soci.
Antena3.ro