Antena 3 CNN Externe "Scurtă conversație" fără precedent între Obama și Maduro, la Ciudad de Panama

"Scurtă conversație" fără precedent între Obama și Maduro, la Ciudad de Panama

summit.JPEG
12 Apr 2015   •   10:43

Președintele american, Barack Obama, a avut sâmbătă, la Ciudad de Panama, o "scurtă conversație" de câteva minute cu omologul său venezuelean, Nicolas Maduro, în marja Summitului Americilor, a făcut cunoscut o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, potrivit Agerpres.

Această întrevedere a fost prima dintre cei doi lideri după ce Nicolas Maduro i-a succedat lui Hugo Chavez în aprilie 2013.

Președintele Obama a repetat că "interesul nostru nu este să amenințăm Venezuela, ci să susținem democrația, stabilitatea și prosperitatea în Venezuela și în lume", a declarat presei Katherine Vargas, purtătoare de cuvânt a președinției americane.

Discuția a avut loc în timp ce Barack Obama părăsea summitul, a precizat Katherine Vargas.

Președintele american a repetat, de asemenea, "sprijinul său ferm pentru un dialog pașnic" în Venezuela, țară care se confruntă cu o criză economică și politică, mai mulți opozanți ai guvernului socialist condus de Nicolas Maduro fiind trimiși la închisoare.

Tensionate frecvent, relațiile dintre Washington și Caracas au cunoscut o deteriorare bruscă după ce liderul de la Casa Albă a semnat la începutul lunii martie un decret pentru impunerea de sancțiuni contra unor oficiali venezueleni cu rang înalt, acuzați de nerespectarea drepturilor omului.

Acest decret care, în plus, a calificat Venezuela ca "amenințare" pentru securitatea internă a Statelor Unite a stârnit furia președintelui Maduro, el obținând sprijinul a numeroase țări latino-americane.

Anterior în aceeași zi, la tribună în fața omologilor săi, Nicolas Maduro a anunțat că a strâns 11 milioane de semnături pentru a solicita Statelor Unite să anuleze acest decret "irațional, disproporționat"

Semnăturile care vor fi remise "pe cale diplomatică" autorităților de la Washington, a mai afirmat liderul de la Caracas, susținut sâmbătă de colegii săi socialiști, bolivianul Evo Morales și ecuadorianul Rafael Correa.

"Nu treceți în posteritate ca (fostul președinte) George W. Bush, sprijinind o lovitură de stat în Venezuela", a adăugat Nicolas Maduro la adresa liderului de la Casa Albă. "Vă întind mâna pentru a rezolva problemele", a continuat el.

Acest summit istoric la care au participat peste 30 de șefi de stat a fost marcat de o întrevedere istorică între Barack Obama și omologul său cubanez, Raul Castro, parafând apropierea lor istorică lansată în decembrie după 53 de ani de tensiuni și confruntări.

×
Subiecte în articol: Barack Obama Nicolas Maduro
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close