Antena 3 CNN Externe Scurgerile de informaţii despre schimbarea climatică, orchestrate din Rusia

Scurgerile de informaţii despre schimbarea climatică, orchestrate din Rusia

1 minut de citit Publicat la 03:36 07 Dec 2009 Modificat la 03:36 07 Dec 2009
Scurgerile de informaţii despre schimbarea climatică, orchestrate din Rusia

Oficiali ai ONU au asociat controversa legată de publicarea unor mailuri ale specialiştilor în climă cu scandalul Watergate, pretinzând că hackerii care au furat mii de emailuri trimise de un cercetător au fost probabil plătiţi se oameni care au intenţia de a submina summitul pentru schimbarea climatică de la Copenhaga.
Scandalul scurgerilor de informaţii a lăsat comunitatea ştiinţifică descoperită după ce au apărut acuzaţii că date despre schimbarea climatică au fost manipulate pentru a induce opinia publică în eroare.

Jean-Pascal van Ypersele, vicepreşedinte al Oragnismului Interguvernamental pentru Schimbarea Climatică (IPCC), arăta că furtul de la Unitatea de Cercetare Climatică a Univesităţii East Anglia nu este opera unor sceptici climatici amatori, ci o tentativă sofisticată şi bine finanţată de a distruge încrederea publică în ştiinţa schimbării climatice produse de om.
El declara că faptul că e-mailurile au fost mai întâi uploadate pe un website sceptic de pe un computer în Rusia este o indicaţie că atacul a fost plătit.



"Este un lucru foarte obişnuit ca hackerii din Rusia să fie plătiţi pentru serviciilor lor. Dacă te uiţi la cantitatea de emailuri , s-a făcut multă muncă, nu numai pentru descărcat datele, dar s-a făcut o selecţie atentă a mailurilor şi documentelor, nu sunt întâmplătoare deloc. Sunt date ale muncii pe 13 ani şi nu este o treabă pentru amatori."

Van Ypersele declara că publicarea emailurilor au subminat eforturile IPCC de a convinge cele 192 state ce participă la Copenhaga că este nevoie de o acţiune rapidă contra emisiilor.



Achim Steiner, director al Programului de Mediu a ONU, arăta că furtul de e-mailuri este un nou scandal Watergate . Nu este un 'climategate', este 'hackergate'. Să nu uităm că acestea se referă la un loc unde s-au furat date de oameni plătiţi să facă acest lucru. Aşa că presa ar trebui să ancheteze direct acest aspect."
Antena3.ro

×
x close