Comisia Europeană a anunţat, miercuri, că va iniţia procedura legală împotriva României în cazul taxei pentru prima înmatriculare a autovehiculelor, considerând că măsura nu respectă normele europene, în pofida discuţiilor intensive avute cu autorităţile române.În pofida discuţiilor repetate cu autorităţile române, Comisia îşi menţine poziţia, susţinând că taxa pentru prima înmatriculare percepută de statul român nu se conformează prevederilor Tratatului Comunităţii Europene.
În cazul în care Comisia Europeană nu va primi un răspuns satisfăcător în decurs de două luni, poate trece la a doua etapă a procedurii legale, şi, ulterior, poate aduce cazul în faţa Curţii Europene de Justiţie, care va lua o decizie ce devine obligatorie. Autorităţile europene au susţinut, în mod repetat, că un stat membru al UE are dreptul de a percepe taxe de înmatriculare la autovehiculele secod-hand de import, dacă acestea sunt în conformitate cu Articolul 90 din Tratatul Comunităţii Europene. Documentul prevede că un stat european nu trebuie să perceapă impozite pentru produsele importate din alte ţări UE superioare celor aplicate produselor similare de pe piaţa locală.
Legislaţia română privind taxa de primă înmatriculare a autovehiculelor nu îndeplineşte standardele privind neutralitatea integrală şi trebuie, în consecinţă, modificate, pentru a se conforma Tratatului Comunităţii Europene, mai notează Comisia.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a reafirmat, luni, ideea că Executivul nu va renunţa la taxa de primă înmatriculare auto deoarece nu doreşte ca România să fie transformată "într-o ladă de gunoi" a maşinilor uzate, după ce s-a remarcat prin importul de haine şi anvelope second-hand. El a amintit că Executivul încearcă să găsească o soluţie de aplicare a taxei conform intereselor României şi condiţiilor Uniunii Europene. Până la modificarea taxelor vor fi plătite actualele cote.
Scrisoarea formală de notificare este doar primul pas dintr-o serie de proceduri laborioase şi îndelungate la finalul cărora o ţară poate fi sancţionată pentru încălcarea reglementărilor comunitare. Normele europene nu prevăd o perioadă maximă în care dosarul trebuie trimis Curţii de Justiţie de către CE, pentru că nu există un regulament procedural obligatoriu pentru comisie, ci doar o serie de proceduri orientative.
Mediafax