Antena 3 CNN Externe Scrisoarea secretă a lui Viktor Orban, trimisă liderilor UE după întâlnirea cu Vladimir Putin

Scrisoarea secretă a lui Viktor Orban, trimisă liderilor UE după întâlnirea cu Vladimir Putin

profimedia-0609893485
Viktor Orban a trimis o scrisoare secretă liderilor UE, după întâlnirea cu Vladimir Putin la Moscova. Foto: Profimedia Images
de Robert Kiss    |    09 Iul 2024   •   14:50

Premierul ungar Viktor Orban a scris o scrisoare președintelui Consiliului European Charles Michel și liderilor UE după vizita sa în Rusia, care conține un „rezumat” al discuțiilor sale cu liderul rus Vladimir Putin, potrivit pravda.ua. 

Premierul ungar insistă în scrisoare că „nu a făcut nicio propunere și nu a formulat nicio opinie în numele Consiliului European sau al Uniunii Europene” în timpul vizitei și că orice declarații contrare sunt „neîntemeiate”.

Vorbind despre conversația sa cu Putin, Orban a spus că atitudinea liderului rus față de situația din prima linie „diferă substanțial de cea a președintelui Zelenski”.

„Putin nu a făcut nicio referire la pierderile rusești. În ceea ce privește pierderile ucrainene, partea rusă estimează pierderile lunare ale forțelor ucrainene între 40-50 de mii de soldați, care s-au intensificat și mai mult în ultimele săptămâni. Prin urmare, Rusia a fost surprinsă de faptul că președintele Ucrainei a respins o încetare temporară a focului”, a spus el.

Scrisoarea spune, însă, că Putin este pregătit să ia în considerare o posibilă încetare a focului care „nu servește relocarii și reorganizării ascunse a forțelor ucrainene”.

Premierul ungar a adăugat că Rusia – potrivit lui Putin – este pregătită doar să accepte condițiile stabilite în timpul discuțiilor de la Istanbul din aprilie 2022, „în special al 5-lea paragraf al documentului care precizează garanțiile de securitate internațională care urmează să fie acordate Ucrainei”. Aceasta se referă la veto-ul pentru așa-zise garanții de securitate pentru Ucraina în cazul utilizării forței împotriva acesteia, iar Rusia a vrut să fie printre acești garanți.

Scrisoarea continuă spunând că Moscova este pregătită să facă „schimb de opinii” cu privire la așa-numita propunere de pace prezentată de China și Brazilia. Această „propunere” are în vedere „discuții de pace” între Ucraina și Rusia și nu menționează necesitatea restabilirii integrității teritoriale și suveranității Ucrainei.

Orban a dedicat restul scrisorii repetării argumentelor sale conform cărora Europa are nevoie de pace pentru prosperitate economică și că șansele de pace sunt în scădere pentru că „caile diplomatice sunt blocate și nu există un dialog direct între părți”.

Anterior, după călătoria sa la Moscova, Viktor Orban a spus că a ținut aceste planuri ascunse de aliații săi occidentali până de curând și a promis mai multe „întâlniri surpriză” în viitorul apropiat.

Între timp, ambasadorii statelor membre UE intenționează să ridice problema vizitelor lui Orban în Ucraina cu autoproclamata sa „misiune de pace” la următoarea reuniune a Comitetului Reprezentanților Permanenți al UE.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close