Antena 3 CNN Externe Scrisoare către polonezi: Vladimir Putin condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

Scrisoare către polonezi: Vladimir Putin condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

1 minut de citit Publicat la 14:34 31 Aug 2009 Modificat la 14:34 31 Aug 2009
Scrisoare către polonezi: Vladimir Putin condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov
În ajunul vizitei sale în Polonia, Vladimir Putin a publicat un articol în Gazeta Wyborcza pe tema Pactului Ribbentrop-Molotov. Premierul rus şi-a prezentat părerea referitoare la evenimentele istorice a căror interpretare a provocat neînţelegeri între Rusia şi Polonia.

Putin a condamnat pactul semat în 1939. ?Pactul Ribbentrop-Molotov încheiat în august 1939, poate fi condamnat pe bună dreptate?, a scris premierul rus pentru wyborcza.pl.

Acesta a solicitat ca pactul să nu mai fie considerat singurul motiv al izbucnirii celui de-al doilea Război Mondial. Potrivit articolului scris de Putin, un rol asemănător l-au avut şi Declaratia de la Munchen, precum şi semnarea Tratatului de la Versaille. Putin aminteşte că în urma Acordului de la Munchen, Polonia a participat şi ea la împărţirea Europei, anexând teritorii ale Cehiei.

Putin evidenţiază că Franţa şi Marea Britanie au semnat şi ele pactul Ribbentrop-Molotov ?distrugând orice speranţă pentru crearea unui front anti-fascist?. Premierul rus susţine că ?realizarea unui sistem colectiv de securitate este imposibilă fără participarea tuturor statelor lumii, inclusiv Rusia?.

Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut şi ca Pactul Stalin-Hitler, a fost un tratat de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică şi Germania nazistă, semnat la Moscova la 23 august 1939.

Scopul declarat al acestui pact era ca cel de-al Treilea Reich să-şi asigure flancul estic în perspectiva iminentei invadări a Poloniei, care a avut loc o săptămână mai târziu, la 1 septembrie 1939. Pe de altă parte, Uniunea Sovietică voia să câştige timp, să prevină temporar o invazie germană.

În realitate, ambele ţări agresoare vroiau să se asigure, cel puţin oficial, că vor avea spatele ?acoperit? în procesul de împărţire în două a ceea ce rămasese neocupat sau neîmpărţit din Europa.

Consecinţele Pactului Ribbentrop-Molotov au fost continuate de pactul Churchill-Roosevelt-Stalin. Potrivit acestui pact, la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, în 1945, sferele de influenţă în Europa au fost reîmpărţite: vestul a intrat sub influenţa SUA, iar estul sub influenţa Uniunii Sovietice.

Pentru România şi pentru alte zeci de milioane de europeni, pactul a însemnat tragedia lor pentru două sau trei generaţii, între 1945 şi 1989, prin instaurarea regimului comunist. Mulţi consideră că, dacă nu ar fi existat acest pact, cel de-al Doilea Război Mondial s-ar fi terminat mai repede sau poate chiar nici nu ar fi avut loc.

Antena3.ro

×
x close